Cum invatam copiii sa fie responsabili?

Exista mai multe nivele la care copiii pot fi invatati sa fie responsabili.

A fi responsabil inseamna sa iti asumi consecintele propriilor actiuni. Deasemenea inseamna sa iei initiativa actiunilor pozitive care ii fac pe ceilalti fericiti. Noi trebuie sa ne implicam intr-un mod pozitiv in societatea in care traim ca sa putem inainta si sa traim in armonie alaturi de oamenii care ne inconjoara.

[ad]

Iata mai jos cateva obiceiuri responsabile care pot fi invatate de copiii nostri de la varste foarte fragede:

Nivelul de responsabilitate individuala
• Copiii trebuie sa-si curete locul in care au mancat – cereti-le sa faca asta. Copiii trebuie sa invete sa isi tina camera curata si ordonata. Aratati-le cum sa puna la loc lucrurile pe care le-au folosit. Asezati obiectele din camera in locuri bine stabilite astfel incat atunci cand le cereti copiilor sa faca ordine in camera sa le puteti da si instructiunea “pune fiecare lucru la locul lui”. Dupa o masa sau o gustare copiii pot fi invatati sa isi duca farfuria in bucatarie la chiuveta.
• Cereti-le sa fie responsabili cu pregatirea ghiozdanului pentru a doua zi la scoala. De cu seara copiii pot sa isi pregateasca singuri sandwhichuri sau alte pachete cu mancare pentru scoala, sa-si verifice cartile, caietele, temele.
• Ajutati-va copiii sa isi termine temele pentru acasa la timp.
• Cereti-le sa mearga la culcare la timpul potrivit.
• Invatati copiii sa fie responsabili in ce priveste imbracamintea, jucariile sau alte obiecte pe care le au. Copiii, trebuie deasemenea sa invete sa intrebe pe altii (prieteni, verisori) daca au nevoie de jucarii pe care ei nu le mai folosesc si sa le ofere.

Nivelul de responsabilitate familiala
• Invatati copiii sa nu ia niciodata obiecte care apartin altcuiva, fara a cere voie posesorului.
• Alocati sarcinile pentru care sunt responsabili in familie: punerea mesei pentru cina, scoaterea hainelor din masina de spalat, sau punerea hainelor la spalat.
• Dati copiiilor sarcini care contribuie la fericirea familiei: faceti impreuna prajituri pentru un weekend in familie, planificati un picnic impreuna, invatati copiii sa pregateasca casa pentru sosirea unor musafiri.
• Lasati copiii sa invete din propriile lor greseli. Cand se intampla cate o cearta sau chiar o bataie, incurajati-i sa gaseasca solutii problemelor, fara a rani pe ceilalti.

Nivelul de responsabilitate sociala
• Invatati copiii sa gaseasca cosul de gunoi pentru mizeriile facute de ei atunci cand se afla in public, sau sa duca galeata de gunoi de acasa la container.
• Invatati copiii sa ofere locul persoanelor mai in varsta in mijloacele de transport.
• Invatati copiii sa nu calce pe proprietatea altcuiva si sa fie constienti de pericolele existente, de semnele de avertizare. De exemplu: „Nu calcalti pe iarba”, sau „Pericol de electrocutare”, ori „Substante toxice”.
• Invatati copiii ca este anti social sa deranjeze pe altii in mod deliberat atunci cand sunt cu prietenii lor. De exemplu nu ar trebui sa stea in scarile de bloc sa in locuri unde ar putea deranja vecinii.

Daca veti reusi sa invatati copiii aceste reguli pozitive, pe termen scurt ei vor incepe sa gandeasca bine despre propria lor persoana, si vor face viata de familie mult mai placuta pentru toata lumea. Pe termen lung aceste actiuni vor ajuta copiii sa se pregateasca pentru maturitate devenind parte din randul cetatenilor responsabili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

3 − 2 =