Copii veseliEducatie copii

Cum sa facem adaptarea la gradinita mai usoara?

Prima zi de gradinita va insemna cu siguranta enorm de mult atat pentru copii, cat si pentru parinti. De aceea, e important sa stim cum sa facem copilul sa reactioneze bine, in prima zi de gradinita. Majoritatea copiilor plang, incepand chiar din prima zi de gradinita. Multi dintre ei plang chiar pana la o luna, in fiecare dimineata, despartirea de parintii lor fiind destul de grea.

Varsta la care copii incep sa mearga la gradinita nu are o limita. Sunt copii care merg la gradinita particulara, acolo unde sunt acceptati si copii sub doi ani. La gradinita de stat de exemplu, copii sunt acceptati in general de la varsta de trei ani. Ar mai exista si varianta cu bonele pana la aceasta varsta, sau varianta in care bunicii au grija de nepoti. Nu exista asadar o varsta ideala la care copii sa inceapa sa mearga la gradinita.

Unii copii se pot adapta foarte usor la mediul de la gradinita, fie ca e vorba de 2 ani, sau de 3 ani. Copii sociabili, si care sunt obisnuiti sa petreaca timp si cu oameni mai putin cunoscuti, nu vor avea probleme prea mari la gradinita, ci dimpotriva, vor plange cand va fi de mers acasa. Pentru o buna adaptare la gradinita, e important sa le explicam copiilor ce se intampla, e important sa-I invatam sa asculte de educatoare, sa manance si sa doarma in alt lot decat acasa. Daca le explicam copiilor, si daca ei inteleg cat de cat aceste lucruri, le va fi usor sa se adapteze gradinita.

E important sa-I obisnuim pe copii sa comunice cu ceilalti, pana in momentul in care va merge la gradinita. E o diferenta foarte mare, in adaptarea la gradinita, intre copii care au fost obisnuiti sa se joace cu alti copii, sau cei care au stat mai mult cu mama.

La gradinita, copilul va trece prin experiente si activitati noi, multe, si de aceea inceputul perioadei de gradinita va fi cu adevarat coplesitor. Este bine ca parintii sa viziteze impreuna cu copii gradinita la care acestia urmeaza sa-si petrecea timpul, inca inainte de inceperea acesteia. E important ca gradinita sa fie un loc cat de cat cunoscut de micuti. Daca aveti un copi de 3 ani de exemplu, puteti sa incercati sa-I explicati cum a fost pentru voi prima zi de gradinita. Chiar daca pare irelevant, sunt cazuri si situatii in care aceste exemple ajuta. In prima zi de gradinita e important sa ramaneti o vreme acolo, sa nu-l lasati singur dintr-o data. Are nevoie de sprijin in acea perioada, si daca va va vedea si pe voi la gradinita, va incepe incet incet sa comunice cu ceilalti.

Pentru o buna adaptare a copilului la gradinita, este important ca parintii sa fie relaxanti, increzatori si calmi. Iar aceasta stare, incet incet, se va transmite si copiilor.

5 comentarii la “Cum sa facem adaptarea la gradinita mai usoara?

  1. am o prietena care si-a dus fetita la gradinita, insa dupa o saptamana a trebuit sa o aduca inapoi acasa. plangea teribil. a incercat apoi la o alta gradinita, iar fetita nu a plans deloc, nici macar in prima zi. probabil ca atat colectivul, cat si educatoarea, au un rol foarte mare.

  2. Oricum, conteaza mult si de temperamentul copilului, nu doar de cum il „indruma” parintii. Daca nu esti sociabil de fel, te vei integra mai greu, indiferent cat de multe eforturi vei face sa socializezi cu ceilalti. Parca nu simti neaparat nevoia sa intri in vb cu ei, si atunci o faci fortat, ca sa zici ca ai socializat. Intr-adevar, chestiile astea se pot educa de la o varsta frageda, dar trebuie sa recunoastem ca temperamentul copilului este un factor decisiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen + 20 =