Copii veseliEducatie copiiJucarii pentru copiiRecreatie

Jocuri pentru copil – ce putem confectiona din carton

jucarii din carton“Copilul se joaca pentru a folosi timpul si nu pentru ca sa treaca timpul” (Hetzer)

Trebuie sa stim de la inceput ca orice tip de jocuri pentru copil solicita spiritul si fantezia lui si sunt primul nivel al realizarilor ulterioare si baza capacitatii lui de a stapani viata mai tarziu.

[ad]

Chiar daca avem la indemana multe jocuri pentru copil si jucarii din comert, foarte frumos colorate, pe care sa le oferim copilului, este bine daca ne amintim de acele jocuri pentru copil, pe care le jucam noi in copilarie. In urma cu 40-50 de ani copiii erau invatati sa isi confectioneze propriile jucarii si lucrul acesta avea un rol important in dezvoltarea copilului.

Pe langa jucariile educative din comert incercati sa oferiti copilului si alte alternative, confectionate in casa. Copilul pana la 5 ani experimenteaza cu multa bucurie orice activitate noua, mai ales daca participa si unul dintre parinti. Daca va veti implica in aceste jocuri pentru copil, nu numai ca veti obtine zambetul copilului atunci cand le va juca dar va avea sentimenul ca obiectele folosite le-a construit cu propriile maini.

Iata cateva jocuri pentru copil, pe care le-ati putea face impreuna confectionand anumite jucarii din carton (sunt ideale pentru copiii intre 1-3 ani):

  • Casa mea. Dintr-o cutie de carton suficient de mare desenati si decupati o usa si cateva ferestre. Usa sa se poata deschide si inchide usor. Desenati exteriorul casei impreuna cu copilul. Copilul isi poate duce jucarii in noua lui casa, poate sa va salute la intrare sau la iesire din casa si multe alte lucruri. Aceasta activitate dezvolta perceptia notiunii “afara” si “inauntru” casei, siguranta si sentimentul posesiei, perceptia notiunilor “deschis”, “inchis”. Este ideala pentru copii de un an si cateva luni.
  • Tunelul. Luati cateva cutii de carton mari, indepartati-le fundurile si capacul si asamblati-le in asa fel incat copilul sa se poata tara prin ele. Cutiile sa aiba aceleasi dimensiuni si sa fie lipite intre ele cu banda adeziva. Vorbiti copilului despre tunel, imaginati-va ca el este facut in stanca, sau in pamant, sau sub apa. Aceasta activitate este ideala pentru copiii de 2 ani jumatate, pentru ca le dezvolta perceptia, coordonarea motorie grosiera, explorarea libera, increderea in sine si independenta.
  • Jack din cutie (Jack in the box). Prin acest joc simulam cutiuta de lemn din comert care atunci cand i se deschide capacul sare din ea o papusica, sau un sarpe, etc. Luati o cutie de carton suficient de mare in care sa poata sta copilul ghemuit. Decupati trei dintre marginile capacului cutiei astfel incat capacul sa se deschida si sa se inchida usor. Explicati copilului cum se inchide si se deschide capacul. Spuneti-i urmatoarea poezioara inlocuind numele Jack cu numele copilului si aratati-i cum sa stea ghemuit in cutie cu capacul inchis, sa asculte poezia si sa sara din cutie cand aude cuvantul “hop”.

“ Jack din cutie tace chitic.
Nici o suflare ori raza de soare
Ce intuneric, nu se vede nimic!
Deschide capacul si afara, hop, sare.”

Aceasta activitate dezvolta ascultarea si reactia la un semnal, memorarea rimelor, abilitatea motorie grosiera, independenta si increderea in sine.

Exista multe alte jocuri pentru copil in aer liber sau jocuri pentru copil in interior care il vor ajuta sa-si dezvolte diferite abilitati. Trebuie doar ca noi parintii, sa avem rabdare, sa avem imaginatie si sa ii invatam pe cei mici sa fie creativi.

Orice joc este o creatie. Ce vede copilul in gramada de nisip, sau in buturuga de lemn, vede numai ochiul sau interior. Noi ca si parinti, putem sa il ajutam oferindu-i jocuri pentru copil care sa il stimuleze sa exprime ceea ce simte si vede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 1 =