Olita – batalie castigata!

olitaFoarte multi parinti se intreaba cand este momentul pentru copil sa inceapa trecerea de la scutec la olita, si mai tarziu la folosirea toaletei. Mai intai trebuie sa vezi daca copilul tau este pregatit pentru acest lucru. Este o etapa importanta in evolutia copilului, majoritatea sunt pregatiti in jurul varstei de 18-24 de luni, dar nu este o regula. Nu va lasati influentati de sfaturile rudelor care va indeamna sa incepeti cat mai devreme si nu faceti comparatie cu alti copii, fiecare copil are stadiul lui de dezvoltare, si va incepe sa manifeste interes fata de “obiectul cel nou cu gaura” adus de mama atunci cand se simte inconfortabil in scutecul murdar. Acum e momentul sa ii faci cunostinta cu olita.

[ad]

Esti gata sa incepi?
Nu te descuraja daca incerci de ceva vreme si nu reusesti sa-l determini pe copil sa foloseasca olita. Este ceva nou pentru el si dureaza pana o va accepta, dar vei vedea ca pe masura ce zilele trec va deveni tot mai curios. Ai mai multa incredere in puiul tau si ajuta-l sa aleaga olita frumos colorata in schimbul scutecului.
Acest proces va necesita multa energie din partea voastra ca si parinti, multe plimbari la baie si multa curatenie de facut, dar nu uita ca la final veti castiga razboiul cu scutecul. Pastrati mereu zambetul pe buze, laudati copilul ori de cate ori se apropie curios de olita, comunicati cu el deoarece comunicarea este cheia succesului.
Sunt multe trucuri pe care poti sa le folosesti ca sa-ti determini micutul sa faca pasul cel mare, foloseste-te de imaginatie. Iata cateva sugestii care te pot ajuta:

• Alege o olita frumos colorata, eventual cauta una care sa infatiseze animalul sau jucaria preferata, sa fie stabila cu spatar pentru sustinerea spatelui, copilul trebuie sa se simta in siguranta atunci cand se aseaza pe ea.
• Lasa olita la el in camera sa o perceapa ca facand parte din lucrurile lui, jucati-va cu ea, puneti apa colorata in interiorul ei si lasati-l pe copil sa o goleasca, asezati jucariile preferate pe ea si pe urma indemnati-l si pe copil sa faca acelasi lucru. Cand nu mai este nelinistit in privinta olitei hotarati impreuna ca locul ei este in baie langa toaleta mamei si a tatalui.
• Imbratisati-l de fiecare data cand accepta sa stea pe olita, sa-i spuneti ca sunteti mandra de el, ca aveti un copil mare si laudati-l si in fata altor persoane.
• Atunci cand face pe olita oferiti-i o recompensa si sa-i spuneti de ce a primit acel lucru, lasati-l pe el sa arunce la toaleta, sa traga apa, eventual sa o spele, chiar daca face mai multa mizerie, sunt lucruri care le plac copiilor, le da incredere in ei, deoarece acum sunt mari ca mama si ca tata.
• Faceti un calendar impreuna cu copilul, puneti-l pe peretele din baie, si lipiti pe el autocolante viu colorate ori de cate ori foloseste olita, iar atunci cand o refuza sa-i amintiti ca nu va mai primi nici o bulinuta colorata.
• Puteti sa-i spuneti din cand in cand ca este momentul ca olita “sa bea apa”, iar atunci cand isi ia olita si face singur, laudati-l si puteti sti si dumneavoastra ca ati castigat, aveti un copil mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

nineteen + 12 =