Sportul mintii – sahul pentru copii

Printre multele variante de sporturi si jocuri pe care le-ar putea alege copiii, se gaseste unul care le imbina pe amandoua, sahul pentru copii. Se spune ca sahul este sportul mintii, stimuleaza gandirea, este un sport linistit dar stimulator. Este mai mult decat un sport, este si joc si arta in

[ad]

acelasi timp.

Ce este sahul?

Un joc care a fost inventat in urma cu 1500 ani si care de atunci si pana in zilele noastre continua sa fascineze, fiind practicat mult in Europa.

Ce beneficii are sahul pentru copii?

– sahul ajuta la imbunatatirea concentrarii copilului

– sahul pentru copii dezvolta gandirea lor logica

– dezvolta aptitudini matematice

– dupa o partida de sah pierduta, copilul isi va dori sa joace din nou pentru a castiga, il provoaca sa fie perseverent

– dezvolta imaginatia

– sahul pentru copii dezvolta in ei abilitatea de a crea o strategie proprie si de a raspunde la strategia creata de celalalt jucator

– sahul dezvolta spiritul de observatie

De la ce varsta poate fi practicat sahul pentru copii?

Niciodata nu se stie cat de repede ar putea invata un copil sa joace sah pana nu ii pui o tabla de sah in fata. Sunt copii care din gradinita, de la 4-5 ani, daca au in casa un jucator de sah, pot cu usurinta sa invete jocul.

In natura lor, copiii sunt foarte competitivi, asa ca sahul pentru copii va fi un joc la care nu vor renunta asa usor, chiar daca au pierdut o partida. Nu e nevoie sa fie exceptional dotati mintal, ci pur si simplu trebuie sa invete sa joace jocul si sa il joace bine. Cu cat joaca mai mult cu atat vor juca mai bine si il vor intelege mai bine.

Sahul pentru copii ii ajuta sa socializeze, sa respecte celalalt jucator. Vor realiza curand ca atunci cand joaca corect vor primi un feedback pozitiv din partea celuilalt jucator.

Unde poate fi invatat sahul pentru copii?

– sahul pentru copii poate fi invatat acasa, daca cel putin unul dintre parinti joaca sah

– daca nu jucati in casa sah, exista cluburi sportive care incurajeaza acest sport. Interesati-va in localitatea dumneavoastra, la Palatul copiilor, de exemplu sau la un club particular. Poate fi provocator pentru copil sa joace sahul la un club, fiind inconjurat de alti copii pasionati.

Sfaturi:

– dupa ce copilul invata sa joace sah, nu faceti din acest joc o corvoada pentru el, lasati-l sa aleaga singur, cand sa joace si unde

– incurajati-l de fiecare data cand pierde, jocul trebuie sa fie distractiv chiar daca pierde

– laudati-l atunci cand castiga, in felul acesta il provocati sa fie tot mai bun

Un comentariu la „Sportul mintii – sahul pentru copii

  1. as vrea sa stiu daca sunt publicate carti sau alte materiale privind acest domeniu – sahul pt. copii – si , eventual o adresa de contact.
    multumiri anticipate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

seven − 7 =