Copiii si banii de buzunar

banii-de-buzunarSubiectul legat de banii de buzunar pentru copii este un subiect destul de delicat. Parintii sunt impartiti in doua tabere mari: unii sunt pro, iar altii sunt contra.

Adevarul e ca unii parinti exagereaza si ofera banii de buzunar copiilor lor, fara ca macar acestia sa cunoasca banii, sa le cunoasca valoarea, sa stie ce pot sa cumpere cu ei si ce nu pot sa cumpere. Nu exista o varsta ideala la care banii de buzunar pot incepe sa fie utilizati, insa pentru inceput, este bine sa il invatam pe copil sa cunoasca banii. Specialistii ne spun ca banii de buzunar, bineinteles vorbim aici de sume mici, ar putea fi cat de cat gestionati de la 6,7 ani, varsta care o au de obicei copii ce incep scoala. Exista parinti care nu asteapta mai mult si cu prima ocazie, ofera banii de buzunar copiilor lor. O parte din parinti insa, mai asteapta pana cand copii se apropie de varsta de 10 ani. In aceasta perioada, spun ei, copii ar putea intelege mai bine valoarea banilor si ar putea reusi sa fie mai responsabili, cand vine vorba despre “consumarea” lor. Asa cum spuneam si la inceput, parerile cu privire la banii de buzunar sunt impartite in doua tabere: o parte din parinti sunt putin ingrijorati ca fara supravegherea lor copii ar putea sa isi cumpere unele alimente nocive pentru sanatatea lor, iar altii vad banii de buzunar ca o masura de responsabilizare. Avand la indemana cativa bani, poate copii vor reusi sa inteleaga mai bine valoarea lor, vor invata sa ii cheltuie cu grija. Ideea este ca in general, copii trebuie sa inteleaga faptul ca banii nu se castiga asa de usor. Stiu ca exista si exceptii, familii in care banii nu sunt chiar deloc o problema dar chiar si in aceste cazuri, copii trebuie sa stie ca parintii lor muncesc pentru banii respectivi. Nu putem sa ii obisnuim cu ideea ca totul li se cuvine si ca pot obtine orice doresc, cu bani. Asadar, fiecare dintre noi suntem responsabili de banii de buzunar pe care ii oferim copilului, de cat de multi sunt acestia, sau cat de putini.

Banii de buzunar nu sunt nici o idee rea, nici o idee buna. Adevarul este ca atunci cand noi eram mici, nu era nici o rusine sa mergi de acasa cu merindea dupa tine. In ziua de astazi, copii rad unii de altii, mai ales daca cineva isi pune merinde si nu are deloc bani de buzunar. Nu in ultimul rand, daca optezi pentru varianta cu banii de buzunar, este indicat sa il inveti pe copil si ce inseamna sa faca economii. Daca aceste principii ii sunt prezentate cand este mic, va stii sa se descurce bine si cand va fi mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

sixteen + 16 =