copiiDezvoltarea copilului

Muzica si inteligenta copiilor

inteligenta-copiilorCand vine vorba despre inteligenta copiilor, toti parintii sunt atenti si interesati de acest subiect. Cred ca fiecare dintre noi am face orice, pentru ca inteligenta copiilor sa fie cel putin la cote normale, si asta bineinteles, pentru binele lor.

Specialistii in muzica spun ca aceasta are un rol foarte important in inteligenta copiilor, muzica clasica mai ales. Parerile sunt impartite, insa adevarul este ca nu are cum sa le faca rau. Chiar daca nu dezvolta inteligenta copiilor, muzica clasica nu strica numanui. Si totusi, specialistii sustin in continuare ca muzica face minuni, atunci cand vine vorba despre copii. Cand un copil canta la pian, cortexul  care este responsabil pentru miscarea mainii stangi este mai mare decat in rest.  Ei afirma ca nici un alt instrument in afara de orga/pian nu ajuta in nici un fel inteligenta copiilor, sau cel putin nu la fel de mult ca acestea.  Un profesor de la Harlem High School a afirmat urmatoarele: „Nu cred ca lectiile de pian ale copiilor vor rezolva toate probleme noastre, dar e din ce in ce mai clar faptul ca toate artele contribuie la dezvoltarea creierului. Din moment ce stim ca exista o legatura intre arte si matematica si stiinta, trebuie sa luam in considerare acest lucru in dezvolatarea curriculum-ului in viitor.” Cum poate dezvolta muzica inteligenta copiilor? Specialistii care au facut o multime de studii pe acest domeniu afirma faptul ca acei copii care practica muzica, au o vorbire mult mai nuantata decat ceilalti, au de asemenea o frazare corecta, scrierea este si ea mai corecta, expresivitatea de care pot da dovada este mult mai dezvoltata, dictia este si ea mai clara. De asemenea, acei copii care isi dezvolta auzul muzical invata mult mai repede si mai usor alte limbi straine. Poate ca de multe ori ne gandim la orele de muzica pe care copii le au la scoala si spunem ca sunt o pierdere de vreme. Iata insa ca si aceasta materie poate contribui la a dezvolta inteligenta copiilor. Bineinteles, profesorul joaca un rol important, insa lucrurile nu sunt neaparat atat de simple pe cat le percepem noi. Educatia muzicala are rolul ei, iar daca parintii isi permit sa dea copii la lectii de pian in particular, trebuie sa spun ca fac alegerea cea mai potrivita. Specialistii sustin ca aceste ore de muzica nu sunt deloc in defavoarea celorlalte materii ci dimpotriva, sunt in favoarea lor, ii ajuta pe copii sa isi dezvolte unele abilitati pe care nu le pot dezvolta in alte moduri.

Inteligenta copiilor notri ar trebui sa ne preocupe in adevaratul sens al cuvantului. Adevarul este ca traim intr-o lume in care tehnologia evolueaza de la o zi la alta, o lume in care mintea trebuie sa fie conectata la tot ce se intampla in jur. Copii au nevoie de atentia noastra, trebuie sa ne ocupam de educatia lor de la cele mai mici varste si cu timpul, vor stii singuri ce au de facut, ce au de ales.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − five =