Bebelusii de 4 luni

La 4 luni bebelusii deja sunt mai siguri pe ei. Capsorul si-l tin bine si-l intorc ori de cate ori au ocazia ca sa studieze tot. Isi dau seama ca pot mai mult. Isi pot sustine greutatea corpului pe picioruse, cand vorbesti cu ei ganguresc. Majoritatea prind jucariile bine in mana, le duc la gurita si isi petrec catva timp cu ele. 50% dintre bebelusi reusesc sa

[ad]

se rostogoleasca in aceasta luna, iar cei mai precoce dintre ei incep sa imite sunete (baba, dada).

Bebelusii de 4 luni dorm in medie noaptea 9-12 ore si ziua doua somnuri de 2-3 ore fiecare. Insa fiecare bebelus este unic, asa ca, daca nu se integreaza perfect in tipare, nu-i nici o problema.

Puteti sa faceti cu el jocuri usoare in casa care il vor ajuta sa-si dezvolte anumite simturi. De exemplu puteti pune bebelusul pe burtica si sa rostogoliti in fata lui un obiect cilindric, sau o jucarie. Bebelusii vor incerca sa prinda jucaria, isi vor intinde in voie bratele sa apuce obiectul care se rostogoleste. Acest joc va stimula bebelusii sa se miste inainte, sa-si doreasca se se miste pentru a prinde jucaria. Sau puneti niste cutii cilindrice in fata bebelusului. Ar trebuie sa fie asezat in pozitie sezanda, si bateti cu palmele pe capacul cutiei, indemnand bebelusul sa faca la fel. Este o activitate care scoate sunete, si va fi incantat sa o faca singur.

Bebelusii, in aceasta luna ar trebui sa ia in greutate minimum 750 grame. Deasemenea, luna a patra este esentiala in evaluarea copilului – in aceasta luna bebelusul ar trebui sa aiba dublul greutatii de la nastere, sau cel putin aproape de acesta limita.

Unii pediatri recomanda inceperea diversificatiei la bebelusii de 4 luni alaptati cu lapte formula. Totusi daca copilul creste in limite normale si observati ca se satura cu laptele pe care il primeste, mai aveti rabdare pana implineste 5 luni. Are la dispozitie o viata intreaga sa cunoasca toate gusturile, asa ca, pentru sanatatea stomacului lui mai aveti putina rabdare. Neonatologii zilelor noastre recomanda diversificarea de la 5 luni pentru bebelusii alaptati cu lapte formula si de la 6 luni pentru cei alaptati la san.

Mama: unele mamici trec prin depresie post partum imediat dupa nastere, insa altele, care fac fata cu bine primelor trei luni de sarcina resimt o oboseala cronica acumulata si cedeaza dupa trei luni. Daca treceti printr-o astfel de perioada, gasiti cateva informatii in articolul Mama infruntand depresia inainte si dupa sarcina. Nu va luptati de una singura, nu va sfiiti sa cereti ajutor. Incercati sa dormiti o data pe zi la unul din somnurile bebelusului, si nu va simtiti vinovata daca nu reusiti sa faceti totul in casa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

one × three =