Dezvoltarea copilului

Cat de repede invata copiii mici lucrurile noi?

Copiii mici, dar si bebelusii au cam acelasi sistem de invatare a lucrurilor noi, la fel ca si adultii. Cu toate acestea, viteza de invatare difera, la copii find mult mai mare. Creierul unui copil poate acumula mult mai multe cunostinte decat creierul unui adult. Cantitatea de informatii pe care copiii mici o acumuleaza scade o data cu cresterea in varsta. Tocmai datorita acestui aspect, in ultima vreme se pune un accent tot mai mare pe o educare a copiilor de la varste tot mai fragede. Deoarece parintii sunt tot mai constienti de faptul ca in general copiii invata foarte repede, incearca sa profite de aceasta perioada.

Daca ne gandim la modul in care copiii mici invata lucruri noi, este foarte usor sa ne dam seama ca acest lucru se intampla cel mai des prin imitarea a ceea ce aud si ceea ce vad. Este foarte interesant sa observam cum copii devin atat de buni imitatori. Avand in vedere ca viata lor depinde de un bun spirirt al observatiei, ei trebuie sa fie experti in acest domeniu. Daca intr-o zi, copiii vor avea un disconfort si vor avea o senzatie de foame, vor incepe sa planga. Apoi, ca raspuns la acest plans, parintii cu siguranta ca il vor hrani. Copiii vor observa usor ca probabil daca vor plange mai tare, raspunsul parintilor va veni din ce in ce mai repede. Depinde de spiritul lor de observatie. Insa cu siguranta aceste lucuri le vor invata foarte repede si vor observa unele aspecte mult mai repede decat adultii. Un copil mic invata in jur de 9 cuvinte noi intr-o zi. Daca facem comparatie cu un adult de 40 de ani, care incearca sa invete o limba straina, cu siguranta ca acesta nu va reusi sa doboare recordul unui copil. Copiii invata mult mai repede si mai usor!

Dorinta si procesul invatarii este un lucru foarte natural, un lucru de care toti copiii au parte. Oricat de multe carti am citi, oricate cercetari si studii s-ar face, un lucru este cert: copiii au in grad foarte ridicat al capacitatii de invatare. Si da, este bine sa folosim acest timp pentru a oferi copiilor o educatie deosebita, insa trebuie avut grija sa nu cadem in cealalta extrema: in care e posibil ca ai nostri copii sa nu poata avea o copilarie fericita. Cred ca cea mai buna solutie prin care copiii vor invata repede si bine, va fi aceea prin care noi ne folosim instinctele de parinti, pentru o dezvoltare armonioasa. Copiii trebuie sa primeasca educatia de care au nevoie, insa de asemenea, trebuie sa cunoastem limitele fiecarui lucru.

 

Un comentariu la “Cat de repede invata copiii mici lucrurile noi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 8 =