Ce este balbaiala si cum putem corecta acest lucru?

Vrem nu vrem, balbaiala este o problema foarte des intalnita. Chiar daca ni se pare distractiv pentru inceput, balbaiala poate deveni frustranta pana la urma, atat pentru copii, cat si pentru parintii lor. Aceasta problema care apare in dezvoltarea vorbirii, are sanse de a se corecta de la sine, insa nu intotdeuna. Exista totusi cateva tehnici pe care parintii le pot incerca, inainte de a apela la un logoped. Adevarul este ca deja copii peste 3 ani, scapa de aceasta balbaiala, daca parintii intervin la timp in aceasta problema.

Comunicarea dintre parinti si copii este foarte importanta in inlaturarea unei balbaieli. De aceea, modul in care veti incerca sa rezolvati problema, este foarte important. Ca si parinti, nu trebuie sa dramatizati situatia si sa atrageti atentia foarte tare asupra ei. Trebuie sa fiti calmi, si sa va purtati cat de fieresc este cu putinta, deoarece agitatia si nervii nu vor duce la nici o rezolvare. Balbaiala poate fi indepartata prin propriul exemplu. Incercati sa vorbiti rar si foarte clar, cu copiii vostri. Pentru inceput, trebuie sa folosim cuvinte si propozitii cat mai scurte, iar cu timpul , lucrurile pot fi din ce in ce mai complexe. Insa tu trebuie sa vorbesti cu copilul tau, exact asa cum ti-ar place tie ca el sa vorbeasca. Cunoastem cu totii faptul ca in general copii imita toate gesturile si actiunile parintilor, inclusiv vorbele si cuvintele folosite de acestia. De aceea, incercati sa fiti un exemplu pentru ei! Incercati sa vorbiti cat mai rar si corect in preajma lor! Daca balbaiala persista, trebuie sa aveti si mai mare grija. Nu este deloc indicat sa va enervati sau sa tipati la copii, deoarece ei nu stiu sa vorbeasca. Comunicarea prin care incercati sa scoateti la capat aceasta situatie trebuie sa vina de la sine, si sa gasiti moduri cat mai distractive de a motiva copii. Scopul nostru nu este acela de a-i face sa isi piarda increderea in sine, ci dimpotriva! Daca ii fortati sa vorbeasca foarte corect, si ii criticati mereu, riscati sa nu mai scoateti nici o vorba de la acei copii, sau chiar sa devina mai balbaiti decat erau inainte. Un aspect foarte important atunci cand vine vorba despre comunicare, este contactul vizual. Atunci cand am o conversatie cu cineva, daca pastreaza contactul vizual, inseamna ca este prezent si ma asculta, dar daca nu, imi dau seama ca aceasta problema nu este atat de importanta pentru acea persoana. La fel este si in comunicarea parinte-copil, mai ales atunci cand vorbim de balbaiala. Daca dorim sa-i facem sa se simta importanti, este foarte indicat ca in discutiile noastre cu ei, sa pastram mereu contactul vizual. Nu este indicat sa intrerupem copii atunci cand ne povestesc ceva. Ei trebuie sa simta dragostea parintilor in cele mai mici gesturi, iar ascultarea, este un aspect deosebit de important pentru ei, mai ales daca au probleme legate de balbaiala.

O relatie calda si o atitudine pozitiva a parintilor-copiilor, pot contribui la dezvoltarea unui copil sanatos, si la inlaturarea tuturor problemelor legate de balbaiala.

4 comentarii la „Ce este balbaiala si cum putem corecta acest lucru?

  1. In urma cu doua zile am citit ca nu trebuie sa spunem niciodata cuvantul pe care incearca copilul sa il spuna. Este important insa, cum era precizat si in articol, sa avem o ralatie calda cu cel mic si rabdare, pentru ca el sa inteleaga ca nu este criticat sau fortat. Important este sa ii oferim un exemplu pozitiv si sa avem rabdare.

  2. Daca stiam si eu aceste informatii la momentul potrivit poate imi convingeam varul sa nu fie un balbait acum la maturitate.:)
    Foarte adevarat ce regasesc aici, probleme cu balbaiala cred ca are fiecare copil pana la urma atat baieti cat si fete. Trebuie multa rabdare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three + 14 =