Dezvoltarea copilului

Ce sa faci atunci cand copilul tau vorbeste urat

Multi parinti se intreaba oare cum ajunge copilul lor sa vorbeasca urat, avand in vedere ca ei au investit in educatia acestuia. Mai mult decat atat, se intampla ca acesta sa nu mearga inca la gradinita si totusi sa te trezesti cu niste vorbe nu foarte frumoase din partea lui. Parintii cred in general ca aceste lucruri se intampla doar atunci cand copilul incepe sa socializeze cu alti copii, de exemplu, la gradinita. Dar de unde stie copilul sa vorbeasca urat, la doar cei 2,3 ani pe care ii are?

Adevarul este ca in general la varsta de 2 ani deja, copilul incepe sa absoarba pur si simplu cuvintele pe care le aude in jurul sau. De multe ori este nevoie sa auda o singura data un cuvant, pentru ca apoi sa poata sa-l reproduca. Mai mult decat atat, copilul va spune ce va auzi, chiar daca de fapt, el nici macar nu stie ce vorbeste. Asadar voi, parintii, sunteti cei care influentati in primul rand copilul. Este adevarat ca in momentul in care acesta va incepe gradinita avalansa cuvintelor urate ii va inunda viata, insa pana in acele momente, puteti evita acest aspect, si chiar puteti incerca sa-i explicati copilului ca nu este frumos sa vorbeasca urat.  Daca nu-ti doresti sa-ti auzi copilul vorbind urat, atunci sa nu vorbesti nici tu urat cu el. Trebuie sa vorbesti cu el asa cum ti-ai dori sa vorbeasca el cu tine si cu ceilalti din jurul lui. Eu cred in “cei 7 ani de acasa”, si consider ca daca de mici incerci sa-i formezi un caracter moral, acesta va deveni un om responsabil, care va stii ce cuvinte sa foloseasca in orice situatie. 

Daca totusi copilul tau scapa uneori cuvinte urate, nu este momentul potrivit in care sa incepi sa tipi la el. Stiu ca multi parinti cad in aceasta extrema, dar nu este cea mai indicata. Poate ca el nici macar nu a fost constient de ceea ce a spus si nici macar nu stie ce inseamna respectivele cuvinte. In astfel de momente, este cel mai potrivit sa fii un parinte calm, si sa il intrebi de unde a auzit cuvintele, sau daca stie ce inseamna.  Trebuie sa incerci sa-i explici semnificatia cuvintelor urate pe care le-a folosit, sa discuti cu el despre impactul negativ pe care poate sa-l aiba asupra celorlalte persoane, si sa ii demonstrezi ca nu este bine sa le foloseasca. In cazul in care aceasta discutie a avut loc, dar copilul se incapataneaza sa vorbeasca urat in continuare, atunci parintele are dreptul sa treaca la consecintele acestui fapt, adica la pedepsire. Parintii au nevoie de multa imaginatie si rabdare pentru a oferi copilului o educatie deosebita. Insa eu intotdeuna am considerat ca investitia in copii nu este niciodata o pierdere de vreme. Sacrificiile pe care parintii le fac uneori pentru copii le vor aduce numai bucurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − thirteen =