Copiii si limbile straine

limbile-straineCand si cum trebuie sa le “facem cunostinta” copiilor cu limbile straine? Care este momentul ideal de a incepe invatarea unei limbi straine si care este metoda potrivita pentru copii?

Va dati seama ca daca in zilele noastre limbile straine sunt atat de importante, cand copiii nostri vor fi mari, cu atat mai mult, lumea in care ei vor trai va fi o lume multiculturala. Trebuie sa recunoastem ca limbile straine iti deschid usi, iti ofera o perspectiva mult mai larga a viitorului. In ultima vreme tendinta parintilor este aceea de a-i invata pe copii limbile straine o data cu invatarea limbii romane. Daca ai deja un copil care vorbeste destul de bine limba romana, nu trebuie sa mai stai pe ganduri cu privire la a-l da sau nu la cursuri de limbi straine.  Limbile straine sunt invatate de catre copii cu corpul. Daca adultii invata limbile straine cu capul, incearca sa inteleaga informatiile, sa le structureze, sa le prelucreze, copii invata limbile straine folosind jocurile, miscarile. Copii au o capacitate uimitoare de invatare, si tocmai de aceea este recomandat sa invete o limba straina de la varste cat mai fragede. Daca limbile straine sunt folosite in activitati distractive precum dansul, gimnastica, cantecul, jocul, sansele ca cei mici sa le indrageasca sunt cu atat mai mari. Specialistii spun ca varsta cea mai potrivita pentru a interactiona cu limbile straine este de 4 ani, insa am intalnit si copii care au facut acest lucru mult mai repede, si au avut succes.

Atunci cand limbile straine sunt un subiect de interes pentru parinti, trebuie sa tina cont de cateva lucruri. Este foarte important ca persoana care se ocupa de copii sa aiba studii in domeniu, sa aiba experienta. Nu este foarte usor sa lucrezi cu copii, mai ales atunci cand vine vorba despre invatarea unor limbi straine, si este cu atat mai dificil sa ai si rezultate pozitive. Limbile straine au nevoie de multa practica si tocmai de aceea specialistii ne recomanda sa le oferim copiilor sansa de a invata o limba straina, dar nu intr-un grup mai mare de 8 copii. Comunicarea si interactiunea sunt doua elemente foarte importante care lipsesc cu desavarsire daca grupa de copii este foarte mare. Atentie asadar la aceste aspecte care contribuie la o buna invatare a unei limbi straine. Pe langa faptul ca aceste ore sunt si platite, si nu vrem sa aruncam banii pe geam degeaba, este foarte important sa vedem rezultate la copii nostri. Daca dorim progrese, atunci trebuie sa ne dam interesul in legatura cu modul in care limbile straine sunt invatate de catre copii.

Cum spuneam si anterior, copiii au o capacitate uimitoare de invatare si ar fi pacat sa nu profitam din plin de acest lucru. Limbile straine sunt calitati pe care orice copil ar trebui sa le aiba in zilele noastre. Cu siguranta, invatarea unei limbi straine este spre binele copilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

1 × three =