Somnul: la 10 luni copilul doarme 10-12 ore noaptea iar ziua cate un somn de doua ori (a cate 1-2 ore fiecare).
Alimentatia: la 10 luni copilul are nevoie de un aport de 400-500 ml de lapte pe zi. Unele mamici isi intarca copiii la aceasta varsta, in schimb altele continua sa ii alapteze la san atat timp cat ei doresc. Alimentatia naturala este foarte sanatoasa insa, pe langa aceasta copilul trebuie sa primeasca alimentele solide bogate in vitamine si minerale, pentru ca laptele matern nu mai este atat de hranitor. S-ar putea ca, copilul alimentat natural sa nu accepte usor sticla cu lapte, nu va grabiti, aveti rabdare cu el. Daca il intarcati la
aceasta varsta, va fi nevoie sa continuati cu lapte formula. Este de preferat sa evitati laptele de vaca pana dupa varsta de 1 an pentru prevenirea alergiilor la laptele de vaca.
Copilul trebuie sa primeasca urmatoarele alimente solide: fructe, cereale, branza de vaci, legume, carne, galbenus de ou (albusul inca este alergen pana dupa varsta de 1 an), iaurt, paste.
Printre legume trebuie sa se regaseasca si cele care au un bogat continut de fier: carnea rosie (de vita), mazarea verde, spanac, broccoli. Copilul alaptat la san si care nu este hranit cu alimente bogate in fier s-ar putea sa sufere de o anemie feripriva, de aceea consultati medicul pentru a preveni aparitia ei si eventual medicul va va recomanda sa ii dati picaturi de fier. Continuati sa ii dati vitamina D.
Dezvoltare: copilul la 10 luni merge de-a busilea, unii dintre ei catre finalul lunii incep sa mearga in picioare. Dar daca nu o face, nu il fortati, are inca timp sa mearga singur, cand se va simti pregatit o va face.
Mesteca mai bine singur, probabil are deja cativa dintisori, unii dintre ei chiar si maselute. Oferiti-i si bucatale pentru a se obisnui sa mestece. Foarte artactiva pentru copil este lingura si probabil va dori sa o foloseasca singur. Lasati-l sa foloseasca o lingurita.
In aceasta luna copilul ar trebui sa ia in greutate aproximativ 250 grame.
Copilul poate primi la micul dejun si o portie de suc de fructe, dar evitati cu desavarsire sucurile acidulate din magazin. Puteti sa ii faceti in casa si prajiturele, chec, cozonac.
Poate ai auzit deja minunatul cuvant rostit de gurita lui “mama” sau poate inca nu, astepta-te pentru ca de regula majoritatea copilasilor spun inainte de 1 an, dar nu te impacienta daca nu o face inca, pentru ca fiecare copil se dezvolta diferit.
Fii foarte atenta la tot ce ar putea rasturna prin casa, deja se simte mai sigur pe el si dornic sa escaladeze tot ce prinde.