Cum sa ajutam copii sa depaseasca frica de straini

Daca stam bine sa ne gandim, frica de straini este un fenomen cat se poate de normal, care apare aproape la toti oamenii. Aceasta frica de straini poate sa inceapa inca de la 3 luni, si bineinteles ca difera, de la persoana la persoana. Uneori ni se par ciudati copii care manifesta aceste sentimente de frica fata de oamenii pe care nu-i cunosc, insa nu este foarte usor sa accepti asa de repede fete necunoscute.Si garantam, ca aceasta frica de straini, incet incet, are sanse mari sa dispara. Insa pentru acest lucru, noi, ca parinti, avem de facut cativa pasi.

Primul pas ar fi acel al exemplului propriu. In momentul in care un strain, cel putin pentru copil, vine in casa voastra, ar fi bine sa-l intampinati cu o imbratisare, o strangere de mana, sau macar un zambet. In acest fel, copilul va intelege ca strainul nu reprezinta nici un pericol. Daca doriti sa izgoniti asadar aceasta frica de straini a copilului dumneavoastra, el are nevoie de ajutor. Este foarte important pentru copii sa observe ca parintii sunt atenti la ceea ce li se intampla. De aceea, ori de cate ori sunteti in zone care permit acestora contactul cu strainii, incercati sa ramaneti aproape de ei, sa le oferiti siguranta de care au nevoie. Daca li se face frica, este bine sa fiti acolo, si sa-i faceti sa inteleaga faptul ca totul este in regula. Frica de straini  pare uneori un lucru neinsemnat, insa daca nu facem ceva pentru a o indeparta, se poate transforma intr-un fenomen destul de dificil.

Un lucru este cert: copii nu trebuie fortati. Acestia trec prin momente in care poate nici chiar pe bunica nu o mai accepta, si de aceea trebuie sa-i intelegem. Nu putem sa fortam copii sa intre in contact cu strainii, daca ei intr-adevar trec prin aceasta perioada de “frica de straini”. Daca avem copii cu astfel de manifestari, este bine sa-i sfatuim pe cei din jur sa incerce sa se apropie de ei incet, cu rabdare. Daca ii bruscam, sau cum spuneam anterior, daca ii fortam, cu siguranta nu vom rezolva problema. Copii au nevoie de intelegere, si daca vor avea parte de ea, vor accepta si ei, la randul lor, unele lucruri. Chiar daca in general copii au varste destul de fragede cand sufera de aceasta frica de straini, este foarte important sa discutam cu ei. Chiar si bebelusii pot intelege, daca noi incercam sa le explicam. O buna comunicare intre parinti si copii, cu siguranta ar duce la rezolvarea multor probleme. Frica de straini, pentru copii este o frica reala, si de aceea, in loc sa le explicam ca nu au de ce sa se teama, am putea incerca sa-i ajutam sa depaseasca momentul.

Un comentariu la „Cum sa ajutam copii sa depaseasca frica de straini

  1. Intr-adevar este foarte important pentru fiecare bebe ca parintii sa fie langa el si sa vada ca totul este in ordine. Insa prea multi nu iau in serios aceasta ” dilema” a copiilor si nesiguranta pe care il simt in momentul in care este in preajma un strain.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

seventeen − ten =