Dezvoltarea copilului

Cum sa cresti un copil bilingv

copil-bilingvNu este usor sa cresti un copil “normal”, deci cu atat mai mult un copil bilingv.  Exista foarte multe situatii in care un copil poate deveni un copil bilingv: exista cupluri de nationalitati diferite care se casatoresc, sau exista familii care aleg sa plece intr-o alta tara straina si au posibilitatea sa isi invete copii cel putin doua limbi straine. Din pacate exista si familii care atunci cand se stabilesc intr-o alta tara, isi invata copii doar limba tarii respective.

Specialistii ne recomanda insa contrariul: copii invata si retin foarte repede toate lucrurile, deci pentru ei nu ar fi un effort exagerat de mare sa invete doua limbi. Si pana la urma, un copil biling are de doua ori mai multe sanse in viata, nu? Mai ales in zilele noastre, este indicat sa stii cat mai mult limbi straine, nu doar doua. Nu ai nimic de pierdut daca atunci cand cresti mare ai posibilitatea de exprimare si intelegere in doua limbi straine. Cred ca toti parintii din zilele noastre ar trebui sa isi doreasca un copil bilingv, si sa faca tot posibilul pentru aceasta reusita. Specialistii subliniaza de asemenea faptul ca un copil bilingv are o memorie mult mai buna decat ceilalti copii, si are o capacitate mai mare de control cognitiv.

Cum poti creste un copil bilingv? In primul rand, este foarte important ca toti membrii familiei sa fie de accord cu acest lucru: este foarte important ca ambii parinti sa inteleaga importanta limbilor straine si cat de mult il vor ajuta acestea in viitor, pe copil. In cazul in care iti doresti sa ai un copil bilingv, ai grija sa nu cazi in cealalta extrema: nu il pune sa invete prea multe limbi straine deodata, deoarece acest lucru il va epuiza. Un copil bilingv are nevoie de comunicare in limbile straine pe care le invata. Ar fi ideal ca parintii sa fie cunoscatori de limbi straine si atunci cand sunt acasa sa comunice cu cel mic in limbile respective. Daca o familie de romani este plecata in strainatate, pentru ca un copil bilingv sa poata invata limba romana, parintii ar trebui sa vorbeasca acasa doar limba romana. La scoala, cu siguranta acesta va invata si va incepe sa stapaneasca limba tarii in care s-au stabilit. Atunci cand iti doresti un copil bilingv ai nevoie de ajutor. Poti, de exemplu, sa cauti o gradinita in care se vorbeste o anumita limba straina. Ce este important in acest process este rabdarea. Multi parinti isi doresc sa aiba copii bilingvi in cateva luni, si se supara daca nu vad progrese immediate. Stim cu totii ca in general, copii au capacitate uimitoare de invatare, insa au si ei nevoie de timp, de intelegere. Sa cresti un copil bilingv este un proces de durata, care necesita timp si investitie. Nu pedepsiti copii atunci cand se mai intampla sa greseasca, sunt si ei oameni. Nimeni nu este perfect si cu totii mai facem greseli. Un copil bilingv are nevoie de sprijin mult din partea parintilor, asadar, fiti pe faza!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − 2 =