Despre creativitatea copilului

creativitatea-copiluluiCreativitatea copilului este o trasatura care se leaga foarte mult de responsabilitatea parintilor. In primii ani de viata, parintii au ocazia de a inhiba sau dezvolta aceasta trasatura a copilului lor. Creativitatea copilului nu poate fi cumparata nici cu toti banii din lume, insa daca parintii incearca sa ii ofere un mediu propice, aceasta poate fi foarte bine dezvoltata.

Creativitatea copilului tine foarte mult de personalitatea fiecaruia in parte. Multi parinti fac greseala de a alege ei domeniul in care copilul lor sa fie creativ, insa trebuie sa intelegem ca la un moment dat, copii au dreptul sa aleaga. De asemenea, creativitatea copilului nu poate sa fie extraordinara inca de la inceput. Trebuie sa intelegem ca nu are rost sa ne stabilim niste tinte prea inalte deoarece vom fi dezamagiti si noi, dar mai ales copii. Creativitatea copilului trebuie sa inceapa sa se dezvolte pentru inceput cu activitati usoare, care sa il stimuleze sa incerce lucruri din ce in ce mai complicate. Cand copilul este prea mic pentru a face el singur alegerile, parintii au dreptul si responsabilitatea de a alege activitatile pentru el. Atentie insa la ce alegeri faceti! Este foarte important ca un copil sa se poata bucura de rezultatul muncii lui, acest lucru fiind incurajator pentru el. Cand discutam despre creativitaea copiilor foarte multi va ganditi probabil la costuri uriase. Dar nu, activitatile nu trebuie sa fie neaparat costisitoare sau pretentioase, pentru a dezvolta creativitatea copiilor. Foarte multe dintre activitatile ce pot sa il ajute in dezvoltare pot fi facute acasa, in camera lui, in spatiul pe care el il cunoaste foarte bine si in care se simte confortabil. Chiar cred ca acesta ar fi cel mai bun inceput. Pot sa vina la el cativa prieteni, sa incerce sa lucreze impreuna iar cu timpul, copilul poate participa la o multime de ateliere si cursuri care sa ii dezvolte creativitatea. Daca dorim ca creativitatea copilului sa se dezvolte in mod armonios, atunci trebuie sa intelegem ca noi jucam un rol foarte important in aceasta situatie, ca suntem responsabili de educatia pe care o primeste. Copilul are nevoie de incurajare. Daca va fi mereu descurajat, cu siguranta nu va fi deschis la lucruri noi, tocmai din teama de a nu esua.

Ce cred ca este foarte important in creativitatea copilului este timpul pe care parintii il ofera copiilor. Ei au nevoie ca noi, parintii, sa petrecem timp alaturi de ei, sa muncim alaturi de ei, sa ne jucam impreuna. Creativitatea copilului poate fi dezvoltata cu ajutorul creativitatii noastre. Si chiar daca de foarte multe ori nu avem mult timp liber, consider ca investitia pe care o facem in copii, este cea mai valoroasa. Uneori merita sa renuntam chiar la a face cativa bani in plus, de dragul lor, spre binele lor. Haideti sa incercam sa oferim copiilor nostri un mediu in care creativitatea lor sa se poata dezvolta in mod sanatos, un mediu in care ei sa se simta incurajati, si niciodata descurajati.

Un comentariu la „Despre creativitatea copilului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

one × two =