Somnul copilului la 9 luni: copilul tau doarme 10-12 ore noaptea si cate un somn de doua ori ziua (a cate 1-2 ore fiecare).
Alimentatia: la aceasta varsta deja puteti oferi copilului hrana mult mai diversa, deja poate tine in mana alimente moi pe care le poate mesteca. Unii au deja primii dintisori, asa ca puteti sa ii oferiti deja cate putina paine si alti carbohidrati (painea se poate oferi copilului doar dupa aparitia primilor doi dintisori – deoarece doar atunci organismul secreta o enzima care digera carbohidartii din paine). Puteti da copilului bucatele mici de fructe – banana, mar, piersica – pe care sa le mestece singur, dar supravegheati-l tot timpul, pentru a evita riscul inecarii. Nu
oferiti copilului mezeluri, multi copii fac alergie la ele, dar chiar daca nu face alergie, mezelurile sunt produse care nu ar trebui sa faca parte din alimentatia copilului nici macar peste 1 an. Oferiti-i carne de pui, vita, peste.
Pana la varsta de 1 an evitati sa oferiti copilului alimente condimentate, prajite sau grase.
Copilul este facinat de obiectele cu care manaca, lingurita, furculita si doreste sa manace singur. Lasati-l sa o faca, chiar daca va trebuie sa strangesti si sa stergeti mai mult dupa el, dar macar se obisnuieste sa se descurce singur, chiar daca inca nu reuseste mare lucru.
Dezvoltare: la 9 luni copilul sta bine in sezut, si unii dintre ei merg in patru labe, poate spune mama si tata, intelege “nu”, se avanta dupa jucariile cazute. Poate spune “pa-pa” la plecarea cuiva sau la venire.
Daca observati ca copilul dumneavoastra nu se intoarce dupa sunete, nu prinde obiectele in mana sau se uita crucis (strabism) adresati-va medicului.
Ii place mult sa stivuiasca, sa aseze jucariile dintr-o parte in alta, sa introduca si sa scoata din cutii. Puneti-i la dispozitie cutii de plastic, sau galetute. Atentie la jucariile mici care le-ar putea duce la gura.
Ii place sa guste tot, isi duce in gura multe jucarii ca se le simta gustul. Jocul de-a v-ati ascunselea il incanta, “cucu-bau”. Zambeste mult si se distreaza cat poate.
Va puteti folosi de tarcuri la aceasta varsta, pentru ca el deja sta singur in fundulet si se descurca sa isi i-a jucariile tarandu-se dupa ele.
Ia in greutate aproximativ 250 grame pe luna. Doar in jurul varstei de 1 an el trebuie sa aiba greutatea tripla de la nastere.
Faceti casa cat mai sigura pentru copil, atentie mare la scarile din interior. Daca prizele sunt montate jos puteti pune protectie pe ele, pentru ca bebelusul in joaca lui poate atinge prizele, sau poate introduce vreun capat de jucarie in priza.
Se pregateste de mersul in picioare insa totusi putini sunt cei care fac primii pasi la 9 luni. Faceti exercitii cu el de ridicare in picioare cand il tineti pe genunchi, se va distra bine.