Dezvoltarea copilului

Muzica si efectele ei asupra unui copil nenascut

copil-nenascutCu totii cunoastem faptul ca muzica a avut intotdeuna un efect deosebit asupra oamenilor, si la fel se intampla si in cazul unul copil nenascut. Terapia prin muzica este foarte cunoscuta si recomandata multor tiputi de boli. Se pare ca de foarte multi ori aceasta chiar salveaza vieti. Cine nu se simte bine ca dupa o zi stresanta, obositoare, sa ai o seara linistita, relaxanta, ascultand niste muzica buna? Unii parinti nu cred ca muzica poate influenta un copil nenascut, insa cercetatorii ne dovedesc acest lucru.

Avand in vedere ca la un copil nenascut auzul este primul simt care se dezvolta, acest aspect intareste ideea ca muzica poate fi auzita si inteleasa de un fetus. Se pare ca la 16 saptamani, un copil nenascut este capabil sa auda muzica, sunete, zgomote. Specialistii si cercetatorii subliniaza faptul ca un copil nenascut, la varsta de 6 luni, are chiar capacitatea de a avea preferinte muzicale, si nu doar de a auzi sau asculta. Si mai surprinzator este faptul ca un bebelus nenascut, dupa ce si-a facut aparitia in lume, chiar la 1 an de la nasterea lui, reuseste sa recunoasca muzica ce a ascultat-o cand inca era in burtica mamei sale. In general, oamenii cred ca muzica cea mai potrivita pentru un copil nenascut este cea clasica. Cercetorii insa subliniaza faptul ca acest lucru nu este neaparat adevarat: ei au realizat studii in care mama a pus unui copil nenascut si alt gen de muzica, cel care este preferat de ea, si nu s-a intamplat nimic negativ. Dimpotriva, specialistii spun ca in aceste situatii copilul reuseste sa simta impreuna cu mama, si se consolideaza o relatie foarte puternica intre acestia doi. E interesant sa vezi cate minuni poate face muzica. Medicii ne spun ca in uter este foarte mare liniste, si muzica nu trebuie data la maxim pentru a fi auzita de un copil nenascut. Si totusi, o caracteristica aparte care ne asigura ca muzica ajunge la un bebelus ar fi bass-ul. Cu cat bass-ul cantecului este mai proeminent, cu atat sansele ca muzica sa ajunga la copil sunt mai mari. O parte din creierul unui copil nenascut stim ca se dezvolta tocmai in viata intrauternia. Tot medicii ne spun ca muzica il ajuta pe acesta spre a-si dezvolta atentia. Exact asa cum muzica stimuleaza creierul la adulti, in acelasi mod ea poate stimula si creierul unui copil nenascut. Specialistii nu au dovezi concrete si palpabile in legatura cu acest subiect.

Studiiile demonstreaza si ele unele lucruri, dar pentru unii nu sunt de ajuns. Dar acestia ne sfatuiesc ca atat timp cat exista o sansa ca muzica sa ajute la dezvoltarea creierului, la a face viata bebelusului in mediul intrauterin mai fericita, sa nu ezitam. Cu siguranta, muzica nu va face rau in nici un fel. Muzica linisteste, aduce pace, ajuta la relaxare, alunga stresul, deci pentru mama pare a fi un lucru pozitiv. Sunt sigura ca la fel este si pentru bebelus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 19 =