Rosul unghiilor la copii

rosul-unghiilorAm intalnit foarte multi copii pentru care rosul unghiilor este ceva normal. Specialistii ne spun ca rosul unghiilor este o activitate care are cauze variate, cum ar fi curiozitatea, plictiseala, sau chiar anxietatea in unele cazuri.

Ce este foarte important de retinut inca de la inceput este faptul ca un tic de genu acesta, daca nu este corectat, poate continua chiar si in viata de adult. In acelasi timp insa, tot specialistii ne spun sa nu ne ingrijoram inca de la primul semn al acestei activitati. Exista copii care fac acest lucru doar pentru o scurta perioada de timp, daca au o perioada mai stresanta la gradinita sau la scoala. Ce ai de facut tu, ca si parinte, daca ai un copil ce se lupta cu rosul unghiilor? In primul rand incearca sa nu il pedepsesti si sa nu tipi la el din acest motiv. Stim cu totii ca asa nu se rezolva nici o problema. Dimpotriva, incerca sa vorbesti cu el despre rosul unghiilor, despre urmarile pe care aceasta activitate ar putea sa o aiba in viata lui. Exista copii care pur si simplu nu pot fi ajutati si au o perioada in care isi rod unghiile. Daca treci prin aceasta situatie, este foarte important sa ii vorbesti despre igiena mainilor. Trebuie sa ai grija sa se spele foarte des pe maini, deoarece un copil care isi roade unghiile poate inghiti o multime de microbi. Daca ai un copil care se lupta cu rosul unghiilor, atunci incearca sa i le tai cat mai scurt, sa nu aiba ce roade. Specialistii ne indruma sa discutam cu copilul despre ticul sau, despre problema sa, sa il constientizam de existenta acesteia insa intr-un mod linistit, fara a fi foarte insistenti sau fara a-l stresa prea tare. Daca nu stim cum sa punem problema, ar putea exista si posibilitatea ca acest tic sa avanseze, sa progreseze.Din pacate, exista si situatii mai grave, in care un copil are probleme serioase cu rosul unghiilor. Exista copii care isi rod unghiile pana la sangerare, si de cele mai multe ori acesta este un semn al anxietatii. Daca intalniti un asemenea caz, trebuie sa consulati urgent un specialist.

Poate ca rosul unghiilor nu reprezinta o amenintare pentru unii dintre noi, poate ni se pare o problema minora a unui copil, insa daca lucrurile nu se rezolva la timp, aceasta poate fi accentuata. Este important sa ii supraveghem pe copii, sa le cunoastem obiceiurile, problemele, sa discutam cu ei si sa incercam sa ii ajutam la timp. Nu este foarte placut ca un copil sa inceapa scoala, de exemplu, si sa aiba aceasta deprindere, rosul unghiilor. Cu siguranta ar avea de suferit si copii ar rade mereu de el. Tocmai din acest motiv am spus ca este important sa ne cunoastem foarte bine copii: este de datoria noastra sa ii integram in societate, sa ii constientizam de probleme, atunci cand ele exista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

six + 17 =