Televizorul si efectele lui asupra copilului

televizorulCum spune bunica mea, „televizorul este si bun si rau”. Si trebuie sa recunoastem ca are dreptate; atata timp cat il folosesti cu limita, in scopuri educative sau informative, da, este bine sa il utilizezi. In momentul in care insa aceste limite sunt depasite, deja putem vorbi despre efectectele negative ale acestuia.

Specialistii sunt tot mai ingrijorati de efectele negative pe care televizorul le are asupra copiilor. Se pare ca daca un copil utilizeaza televizorul mai mult decat este cazul, se poate observa un regres intelectual, social si educativ. Din pacate, foarte multi parinti folosesc televozorul pe post de bina, si atunci cand au nevoie de o pauza, sau de putina liniste, trebuie doar sa porneasca acest aparat. Pentru moment, pare o solutie buna, insa in timp, cand observi ca ai un copi care se confrunta cu obezitate, sedentarism, boli de inima sau comportamtn agresiv, aproape ca nu mai ai ce sa faci. Stiu ca pare exagerat, in televizorul ne poate predispune copilul la sedentarism si obezitate. daca sta foarte mult in fata acestuia, se creeaza automat un dezechilibru intre caloriile introduse in corpul micutului, si arderea lor. Acest proces este foarte lent, daca nu exista activitate fizica. De aici, de la ingrasare si obezitate, mai este un pas foarte mic pana la alte boli, grave, care pot avea efecte pe termen lung asupra copilului. Mergand mai departe, televizorul este in stare sa atrofieze creierul si emotiile unui copil. Daca in primii ani de viata punem un copil foarte mult in faza televizorului, acesta nu se va dezvolta din punct de vedere intelectual, filemele sau desenele animate nesolicitandu-i gandirea. Copilul are nevoie de activitati care sa ii solicite mintea. Televizorul cauzeaza doar probleme: copilul poate sa isi piarda capacitatea de atentie si concentrare, poate suferi de anxietate, poate fii caracterizat de frica sau teama, nu isi dezvolta deloc gandirea logica si va avea probleme de memorie. Mai mult decat atat, televizorul transmite foarte multa agresivitate, care cu timpul se va regasi si in comportamentul celor mici. Televizorul creeaza dependenta, stim cu totii acest lucru. daca un copil ajunge sa iubeasca foarte mult acest aparat, el va avea probleme sociale si nici nu va dori sa aiba prieteni, decat pe cei din desenele animate preferate. Nu cred ca ne dorim un copil care sa fie un inadaptat social. Si nu cred ca ne dorim un copil care sa aiba rezultate scazute la scoala. Insa televizorul are si acest efect negativ, si anume ca scade performantele scolare.

Televizorul promoveaza un stil de viata nesanatos, din toate punctele de vedere. Tocmai de aceea cred ca parintii ar trebui sa ia masuri in legatura cu timpul pe care copii lor il petrec in fata acestuia. daca ne dorim copii sanatosi, trebuie sa ii invatam sa aiba un stil de viata sanatos.

 

4 comentarii la „Televizorul si efectele lui asupra copilului

  1. Din urma vine o intreaga generatie crescuta in fata televizorului si a calculatorului. Ramane numai de vazut in ce fel vor fi cu adevarat afectati. E doar o chestiune de timp.

  2. adevarul este ca in ziua de azi copii isi petrec prea mult timp la televizor. Si cand nu sunt la televizor ii vezi cu un Nintendo in mana. Este responsabilitatea parintilor sa-l invete cu un stil de viata sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three − three =