Adolescenti si tatuaje

Chiar daca cele doua cuvinte par a nu se potrivi, tinerii isi doresc tatuaje de la varste tot mai fragede. Adolescentii ajung la o varsta in care simt nevoia de libertate, si apeleaza la unele masuri care sa le dea de inteles parintilor, ca pot lua singuri unele decizii. In ceea ce priveste efectuarea unor tatuaje, trebuie, ca parinti, sa stim cum sa rezolvam problema. Discutia despre tatuaje trebuie sa fie o discutie din care copii sa poata invata ceva.

Daca cineva are tatuaje, este foarte probabil ca ceilalti sa-si faca o parere nu tocmai pozitiva despre acea persoana. Si copii trebuie sa inteleaga acest lucru. Daca de exemplu adolescentii isi fac unele tatuaje care mai tarziu vor dori sa le scoata, trebuie sa le explicam de durerea la care vor fi supusi. Si nu stiu daca merita. Noi, ca parinti, suntem responsabili intr-un fel de actiunile copiilor pana la 18 ani, si de aceea, trebuie sa incercam sa-I convingem despre efectele negative ale unor tatuaje.  Putem sa le explicam ca ar exista si alte modalitati prin care acestia sa-si exprime independenta, personalitatea, individualitatea cum ar fi de exemplu frizura sau imbracamintea. Aceste masuri nu ar fi atat de “costisitoare”, din toate punctele de vedere, precum unele tatuaje.

Ducand discutia despre tatuaje mai departe, putem sa discutam cu tinerii nostri despre sanatate si implicatiile pe care unele tatuaje ar putea sa le aiba asupra acestei stari de sanatate. Apeland la aceste metode de exprimare a individualitatii, exista unele riscuri. Adolescentii pot sangera, pot avea reactii alergice, sau pot intalni diverse infectii. Nimeni nu-ti poate garanta ca atunci cand te hotarasti sa-ti faci tatuaje, nu va exista nici un fel de problema.

Daca nu reusiti sa-l convingeti pe copil ca nu este tocmai o alegere corecta sa-si faca acele tatuaje mult dorite, incercati sa faceti un compromis, si eventual sa-i propuneti acele tatuaje temporare. Aceasta ar fi o solutie care intr-un fel ar conveni atat parintilor, cat si copiilor. Aceste tatuaje  nu prezinta riscuri atat de mari, si nu sunt vesnice. Adolescentii trebuie sa inteleaga faptul ca acestea sunt doar niste mofturi trecatoare, si ca e posibil sa se trezeasca intr-o zi, sa-si doreasca sa scape de ele, si  sa fie destul de dificil. De asemenea, puteti sa incercati sa-l convingeti sa mediteze cat mai bine asupra acestui aspect, sa amane putin decizia de a-si face tatuaje. Ati putea relua discutia dupa putin timp de gandire, si poate ca lucrurile vor sta diferit. Adolescentii trebuie sa stie care sunt efectele negative in cazul in care recurg la a-si face tatuaje, si care este pozitia dumneavoastra, ca parinti, cu privire la acest fenomen.

3 comentarii la „Adolescenti si tatuaje

  1. Problema majora, consider eu, este lipsa de timp a parintilor. Insa niciodata nu poate spune un parinte ca nu are timp sa explice copilului care pot fi urmarile unui tatuaj .

    Acest articol cu siguranta va fi de ajutor pentru multi parinti, care doresc sa previne aceste situatii si sa inceapa o discutie despre acest subiect cu un adolescent… „care are mereu dreptate, si lumea nu doreste sa il accepte asa cum este” 🙂

    1. Si cu toate acestea, chiar daca nu am tatuaje, care ar fi problema aia majora in urma unui tatuaj? Sincer sa fiu, eu nu sunt impotriva tatuajelor…daca il faci cu un anume sens, intr-o zona decenta, e ok…sa nu se perceapa gresit aceasta afirmatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

18 − 11 =