Banii de buzunar ai copiilor

banii-de-buzunarDaca bunicii nostri, pe vremea lor, nu stiau ce sunt banii de buzunar, astazi nu mai putem spune acelasi lucru despre copii. Pentru unii dintre ei banii de buzunar devin o chesiune atat de vitala, ca si apa, sau aerul. Stiu ca vi se pare putin exagerat, insa generatia in care traim pur si simplu pune accentul pe bani, si cam atat.

Daca noi, ca parinti, ii invatam pe copii nostri ca banii sunt importanti, au rostul lor si trebuie cheltuiti cu grija, acestia vor gestiona mult mai bine si banii de buzunar. Foarte multi parinti evita sa isi duca la cumparaturi si copii, fie pentru ca se tem sa nu ii plictiseasca, fie pentru ca stiu ca vor fi manipulati de acestia. Insa specialistii ne recomanda sa facem acest gest, sa ii luam pe copii cu noi la cumparaturi, sa ii invatam banii, preturile si sa le explicam ce ne permitem, sau ce nu ne permitem. Astfel, atunci cand va veni vorba de banii de buzunar, copilul va putea sa inteleaga de ce nu poate primii la fel de multi bani ca si alti colegi de-ai sai. Poate nu ne vine sa credem, insa si aceasta activitate, a cumparaturile, poate avea un rol educativ daca este tratata in mod corespunzator. Atunci cand discutam despre banii de buzunar ai copilului, trebuie sa intelegem ca este bine ca sumele sa fie atat de mari, cat sa le poata el gestiona. Daca ii veti da de prima data o suma mare de bani, copilul poate ca nici nu va stii ce sa faca cu ei, ba mai mult, se va obisnui cu bani multi. Daca ii veti da o suma potrivita de bani, acesta va invata sa se descurce cu ce are, sa valorifice lucrurile pe care doreste sa si le cumpere si chiar va fi in stare sa faca economii, daca isi doreste ceva mai scump. Este important ca atunci cand ne crestem copii, sa ii invatam sa fie si responsabili. Sunt putini parinti care reusesc sa ii invete pe copii diferenta dintre o dorinta si o nevoie, de exemplu. Daca banii de buzunar vor fi oferiti acestuia cu masura, el va invata sa isi creeze unele prioritati, si sa nu fie risipitor de bani. Multi parinti se gandesc sa isi motiveze copii sa invete, sau sa fie cuminti, promitandu-le o suma de bani. Din punct de vedere psihologic, acest lucru nu este foarte corect. In astfel de situatii noi de fapt, ii oferim copilului sansa de a invata ce inseamna sa fii duplicitar: cu siguranta de dragul mai multor bani, va stii sa se comporte si civilizat insa acest lucru pana va primii recompensa. Si atunci ce facem? O luam iarasi de la capat?

Cred ca banii de buzunar sunt o necesitate, in zilele noastre insa de asemenea cred ca acestia trebuie sa fie dati cu masura. Copii nu trebuie invatati sa creada ca pot avea tot ce isi doresc fara prea mari eforturi, deoarece acest lucru le va afecta comportamentele, vor ajunge sa fie mandrii, ignoranti, aroganti cu cei din jurul lor. Dragostea si respectul copiilor nu se cumpara cu banii de buzunar.

 

Un comentariu la „Banii de buzunar ai copiilor

  1. Dragostea si respectul nu se cumpara dar sunt influentate si de partea financiara, din pacate. Lumea a ajuns sa depinda tot mai mult de bani si asta este un simplu adevar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

6 − 5 =