Articole copiiBebelusiCopii veseliDezvoltarea copiluluiEducatie copiiJucarii pentru copii

Cinci lucruri pe care nu le stiam despre jucarii Montessori

jucarii montessori

Aproape toti am auzit de jucarii Montessori, cand se vorbea de clasele pregatitoare sau gradinita; insa pana sa avem un bebelus in casa, putini dintre noi chiar ne-am dat silinta sa intelegem ce inseamna cu adevarat, nu-i asa? Metoda Montessori nu se refera doar la invatare (in cadrul institutiilor) ci poate fi de folos chiar la scurt timp dupa nasterea celui mic. Cum asa? Prin introducerea jucariilor potrivite. Asadar, iata ce am descoperit noi despre jucariile Montessori:

1. Sunt produse din materiale naturale
Jucariile si jocurile Montessori sunt construite din lemn, lana, bumbac, metal ori ceramica. De ce? Pentru a-i apropia pe cei mici de natura si pentru a fi sigure – stim cu totii cat de des duc bebelusii tot ce ating la gura. In plus, diferitele texturi, temperaturi si greutati ale jucariilor ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte simturile si sa le dea de gandit (de invatat) atunci cand tin o jucarie in maini sau o muta de colo-colo.

2. Nu au clopotei sau fluiere
Poate nu stiati, insa conceptul Montessori doreste ca cei mici sa fie incurajati sa exploreze lumea din jurul lor si sa descopere lucruri in mod independent (pe cat se poate, desigur). Iar pentru asta nu doreste sa foloseasca trucuri, dandu-le jucarii care fac sunete sau se misca de unele singure; ci alege jucarii mai pasive, care necesita ca bebelusii si copii sa manevreze aceste obiecte si sa le includa in joaca lor.

3. Jucarii realiste
Fantezia are rolul ei, insa jucariile Montessori tind sa fie ancorate in realitate, pentru ca cei mici sa invete mai usor cum sa se adapteze lumiii din jur. De ce? Pentru ca in prima perioada a vietii, copii nu isi dau seama ce este real sau ce este fals. Pentru ei, si unicornii pot sa existe – de unde sa stie altceva? Asadar, trebuie sa fim atenti sa nu ii invatam ca ceva este real si exista, iar apoi, mai tarziu, sa le spunem ca de fapt acel ceva nu exista in realitate. Montessori promoveaza asadar lucruri pe care cei mici le vor vedea in realitate.

4. Jucarii cu cate o singura sarcina
Si noi am invatat, in timp, sa cautam jucariile care dezvolta sau se concentreaza pe cate o abilitate, pe rand. Astfel, ei vor cauta aprobarea la final sau vor stii daca au facut lucrurile bine.

5. Jucarii cu un scop
Piesele Montessori pot sa fie copii ale unor obiecte din viata reala (in marime mai mica, desigur), perfecte pentru a permite copiilor sa se implice in activitati precum curatarea frunzelor. Atunci cand le dai un scop celor mici, asta ii atrage, chiar si in joaca. Lucrul acesta ii face sa se simta competenti si importanti, ca parte a lumii lor mici.

In final, sfatul nostru este sa nu te lasi tentat de multitudinea de jucarii colorate, zgomotoase sau mari din magazine. Nu ii umple camera de jucarii. Ci adu pe rand, cate una sau doua jucarii Montessori, pentru a nu-i coplesi. Astfel, isi vor pastra concentrarea vie si vor putea duce o activitate la bun final!

Daca te pregateai sa cumperi noi jucarii, in trend cu articolul de astazi, iti recomandam sa te uiti peste oferta Teeny.ro, in sectiunea jucarii Montessori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 − two =