Copiii cu dislexie se confrunta cu multe obstacole pe care trebuie sa le depaseasca. Una dintre cele mai provocatoare confruntari emotionale careia trebuie sa faca fata este problema stimei de sine. Deoarece dislexia este o tulburare de citire ( citire cu greseli, citire lenta, dificultate in intelegerea textului) si care adesea afecteaza scrisul dar si dificultati in exprimare, toate acestea pot afecta serios sentimentul valorii de sine a unui copil.
Copiii cu dislexie invata mult mai greu citirea decat copiii de varsta lor care nu au aceasta tulburare. Vazand ca, colegii lor invata intr-un timp mult mai scurt si mult mai bine decat ei, copiii cu dislexie vor simti ca raman in spatele tuturor. De multe ori copiii cu dislexie se simt “prostuti” sau inferiori comparandu-se cu alti copii insa adevarul este ca ei au un IQ peste medie.
Daca dislexia mai provoaca si probleme in abilitatile de comunicare atunci copiii cu dislexie se vor subaprecia si mai tare. Daca copilul nu este capabil sa citeasca bine cu voce tare, sau confunda literele atunci cand citeste cu voce tare acest lucru il poate face sa fie jenat in fata colegilor sai. Unii colegi poate il vor ridiculiza si acest lucru nu va face altceva decat sa mai “scada” din imaginea de sine pe care copilul dislexic o are.
Unii copii dislexici au deasemenea probleme si cu vorbirea. Ei nu pot folosi corect cuvintele sau uneori le ia un timp destul de lung ca sa inteleaga esenta lor. Acest lucru poate face copiii cu dislexie sa devina timizi, sa se retraga din discutiile colegilor si a prietenilor. Presiunea anturajului, de a fi ca ceilalti, este o povara enorma pentru copiii cu dislexie.
Pentru copiii cu dislexie este o sarcina dificila sa-si pastreze intacta autoevaluarea. Pentru copiii cu dislexie este necesara o retea de sprijin puternica pentru a-i putea ajuta sa traiasca cu acesta tulburare dandu-si seama ca sunt la fel de valorosi ca oricare alti copii.
Daca sunteti parinti ai unui copil dislexic discutati cu el sentimentele pe care le are. Fiti rabdatori atunci cand vor sa se exprime. Laudati-l pentru realizarile lui si scoateti in evidenta abilitatile lor forte, de exemplu abilitatile lor artistice. Concentrati-va asupra a ceea ce el “poate face” si faceti-l sa inteleaga ca intotdeauna veti fi acolo ca sa il sprijiniti atunci cand are dificultati.
Intelegerea a ceea ce cauzeaza lipsa stimei de sine a copiiilor cu dislexie, va va ajuta sa faceti fata efectelor emotionale. Exista multe moduri prin care va puteti ajuta copiii cu dislexie sa depasesasca problema stimei de sine si sa ii sprijiniti cu propriile lor lupte.
Cititi si Cum sa va ajutati copilul dislexic
Un comentariu la „Copiii cu dislexie si problema stimei de sine”