Copiii urmeaza exemplul parintilor

copiiiNu cred ca mai este o surpriza pentru nici unul dintre noi faptul ca in general copiii invata ceea ce traiesc si ceea ce vad. Cresterea copiilor nu este deloc o „meserie” usoara. Zilele trecute am fost in parc si din pacate, am auzit foarte multe replici ale parintilor care pur si simplu ii vor urmari pe acestia toata viata. Copiii sunt foarte receptivi, foarte atenti la detaliile pe care noi le ignoram uneori. „Nu esti bun de nimic”, „Lasa-ma in pace”, „Taci din gura”, „Sa-ti fie rusine”, sunt doar cateva dintre replicile intalnite foarte des. Copiii realizeaza la un moment dat ce inseamna aceste cuvinte si fara ca oi sa ne dam seama, vor avea efecte asupra comportamentului si personalitatii lor.

Stiu ca nici copiii nu sunt perfecti, insa de foarte multe ori si parintii esueaza. Daca vrem ca ai nostri copii sa isi recunoasca de-a lungul vietii greselile, este momentul ca si noi sa recunoastem unde gresim. Copiii sunt o adevarata provocare, iar cresterea si educatia lor nu este o gluma. Daca ai realizat ca poate ai clacat in acest domeniu, incearca sa repari greselile facute. Incurajeaza-l atunci cand este cazul, si incearca sa „corectezi” acele atitudini care trebuie corectate. Stiu ca poate uneori este foarte greu sa te straduiesti sa modelezi cresterea unui copil si in acelasi timp sa fii atenti la gesturile tale, pentru a putea fi un exemplu. Insa aceasta este meseria de parinte, aceasta presupune ea. In primii sapte ani din viata copiii petrec foarte mult timp cu parintii si este perfect normal sa ii ia drept exemplu. Este perfect normal ca ceea ce vad in casa lor, in familia lor, in parintii lor, sa incerce sa imite. De aceea, atentie la comportament. Exista si situatii in care copiii sunt descurajati, nu li se acorda incredere si pe buna dreptate, acestia isi aleg alte modele de viata. In astfel de cazuri, se intampla ca modelele si exemplele de comportament sa fie reprezentate de alte persoane, nu de parinti, persoane care vor privi copilul cu incredere. Din pacate insa, influenta nu va fi intotdeuna pozitiva si copiii nu vor realiza acest lucru. Ei pot sa isi ia exemple de comportamente doar bazati pe faptul ca in sfarsit cineva le acorda incredere, fara sa realizeze faptul ca acest lucru va avea efecte nocive asupra vietii lor.
Copiii au nevoie de parinti morali, integri, sinceri. Nu este o rusine sa recunosti faptul ca ai facut o mica greseala in modelarea comportamentului copilului tau. Nici unul dintre noi nu este perfect! Esecul trebuie recunoscut, ca mai apoi problema sa poata fi rezolvata! Acesta ar fi un exemplu foarte bun pentru orice copil: recunoastere in primul rand, ca mai apoi corectarea greselilor sa poata fi facuta. Vrem nu vrem, exemplul nostru va fi invatat de catre copii, iar mai tarziu aplicat. Daca ne dorim o viata buna pentru micutii nostri, daca ne dorim sa fie oameni adevarati, trebuie sa ii crestem invatandu-i ce inseamna sa fii OM!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three + 17 =