Dezvoltarea copiluluiEducatie copii

Cum poti observa copiii supradotati

Unii isi doresc sa aiba copiii supradotati, iar cei care ii au deja si-ar dori sa aiba copiii cat de cat normali. Adevarul este ca acest tip de copii poate fi sesizabili foarte usor, chiar si de catre persoanele neavizate sa faca acest lucru profesionist. Idea este ca atunci cand ai de a face cu acest tip de copiii supradotati, trebuie sa stii si sa fii constient de acest aspect, deoarece ei au nevoie de ingrijire, educatie si supraveghere mai speciala. Copiii pot fi supradotati diferit, bineinteles. Nu sunt toti la fel, o parte dintre ei avand doar unele calitati, altii mai multe. Dar este bine sa stim si sa cunoastem atunci cand avem de a face cu prichindei care depasesc limitele normale ale inteligentei.

Putem vorbi despre copiii supradotati, atunci cand acestia au abilitati cognitive care depasesc limitele normale. Astfel de copii pot avea o memorie extraordinara, pot avea un deszvoltat spirit al observatiei vazand cele mai mici detalii, sunt mereu curioasi si interesati de ce se intampla in jurul lor. Mai mult decat atat, sunt foarte buni atunci cand vine vorba despre o gandire pragmatica, logica, si pot face usor legatura intre diferite evenimente sau persoane. De multe ori gasesc foarte usor solutii la probleme si bineinteles, imaginatia lor este atat de bogata incat de multe ori oamenii din jurul lor raman uimiti de acest lucru. Daca ai un copil cu aceste tipuri de trasaturi, e posibil sa faca parte din categoria de copiii supradotati. O alta trasatura dupa care te poti ghida in a descoperii copiii supradotati, este vorbirea si vocabularul acestora. Un copil obisnuit nu se va ridica niciodata la nivelul de comunicare al unui copil supradotat. Daca ai un copil de o anumita varsta, dar care citeste deja carti si reviste pentru copii mai mari decat el, poate fi un semn ca face parte din aceasta categorie de copii foarte inteligenti. Am intalnit si eu copii care m-au surprins prin felul lor de a fi si prin felul in care ei comunicau. Daca ma asteptam sa ma invite la joaca, nu mica mi-a fost mirarea cand am inceput sa purtam discutii foarte filozofice, ca si cum am fi fost doi adulti, care au mai trait o data.  Tot din categoria de trasaturi ale unor copiii supradotati face parte si abilitatea emotionala si sociala. Acest tip de copii vor relationa intotdeuna foarte bine cu adultii, vor fi energici, dar in acelasi timp sensibili, si vor avea cu siguranta un simt al umorului foarte bine dezvoltat.

Nu este usor sa fiti parinti ai unor copiii supradotati. Responsabilitatile pe care le aveti in astfel de situatii sunt mult mai mari decat ale unor parinti care au copii normali, din acest punct de vedere. De aceea este important sa recunoasteti trasaturile si abilitatile pe care acestia le au, pentru ca mai apoi sa puteti sa le oferiti educatia si atentia de care au nevoie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 5 =