Cum putem impiedica unii copii sa mai muste

Multi copii ajung la un moment dat sa sufere de acest comportament, si sa muste ori de cate ori au ocazia. Si pe buna dreptate, parintii sunt foarte ingrijorati de motivul pentru care copii ajung in aceasta situatie. Daca reusim sa aflam motivele acestor gesturi, avem sanse mari sa ii ajutam sa depaseasca momentul.

Cauzele muscaturilor la copii sunt diverse. Bebelusii de exemplu, musca de obicei deoarece vor sa guste acel “ceva”, din curiozitate sau pentru ca urmeaza sa le creasca dintisorii. Dupa ce cresc putin, copii musca pentru ca poate nu primesc atentia pe care si-o doresc ei. Este important sa stim motivele lor pentru care musca, mai ales ca acestea difera, in functie de varstele copiilor. Ca parinti, pentru a reusi sa inlaturam aceste comportamente, trebuie sa actionam ferm, chiar sever uneori. Trebuie sa-i facem pe copii sa inteleaga faptul ca muscatul nu e ok, ca doare, ca nu au in nici un caz voie sa muste. Intotdeuna cand copii actioneaza in acest sens, trebuie sa fie dezaprobati. Daca radem sau ne distram de gesturile lor, avem sanse mari ca aceste comportamente sa fie din ce in ce mai grave si mai serioase.

Copii trebuie urmariti mereu, mai ales daca stim ca au astfel de iesiri. Si este foarte important ca si daca reusim sa actionam inainte de a musca, trebuie sa rezolvam problema ca si cum acestia ar fi reusit sa muste. Doar tratand serios problema, putem scapa de ea.  Chiar daca pare putin distractiv, copii trebuie sa inteleaga faptul ca dintii nu sunt facuti pentru a musca oameni, ci pentru a manca.  Mai ales in cazul bebelusilor, este foarte bine ca acestia sa aiba o alternativa. Exista o gramada de jucarii pentru bebelusi care ii ajuta in acest scop, care le ofera ceva de “rontait”.  Dupa ce copii cresc, trebuie sa le explicam concret aceasta problema, sa-i invatam sa-si exteriorizeze sentimentele, sa exprime ceea ce ii deranjeaza. Nu avem nici un drept de a-i umili pe copii, sau de a ne pierdem cu firea, ca urmare a acestor comportamente. Poate ca si noi, la randul nostru, am avut asemenea gesturi. De aceea este important sa discutam cu acestia cat de mult posibil, sa fim consecventi in rezolvarea problemei, sa gasim solutiile cele mai bune pentru copii. Violenta nu ar rezolva in nici un caz problema musacturilor, ci eventual ar putea sa o inrautateasca.

Exista si situatii mai grave, in care copii musca si noi, ca simpli parinti, nu avem rezolvare. In aceste cazuri mai speciale, este recomandata o vizita la un medic pediatru, care cu siguranta va avea cateva solutii pentru noi. Este important sa fim alaturi de copii nostri ori de cate ori au nevoie, indiferent de gesturile si comportamentele lor, care de multe ori, pot fi chiar involuntare.

Un comentariu la „Cum putem impiedica unii copii sa mai muste

  1. Din pacate deseori se intampla ca cei mici, peste varsta de un an sa muste, insa aceste sfaturi sunt foarte utile pentru fiecare parinte. Comunicatia este importanta in fiecare relatie, deoarece doar astfel putem afla motivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2 × 5 =