Educatie copii

Cum ajuti un copil sa iubeasca scoala?

scoalaDe foarte multe zambesc, atunci cand vine vorba despre scoala. Viata asta e tare interesanta: cand suntem copii mici, la gradinita, cand avem lumea la picioare si nu se preseaza nici o responsabilitate, abia asteptam prima zi de scoala. La cateva zile dupa ce marele eveniment a avut loc, majoritatea copiilor ajung sa spuna ca urasc scoala!

Vrem nu vrem, ca parinti, va veni momentul in care va trebui sa ne confruntam si cu aceasta problema. Este adevarat, la unii aceste sentimente negative se manifesta mai repede, la altii mai putin. Oricum, in general fetele sunt mai harnice si silitoare decat baietii, dar si ele au momente in care le e dor de libertate. In vremea noastra se speculeaza faptul ca scoala nici macar nu isi mai are rostul ei. Este adevarat ca de multe ori faci o facultate si dupa 5 ani de zile nu poti sa te angajezi in domeniu, iar fericite sunt cazurile in care studentii tocmai iesiti de pe bancile facultatii isi gasesc cate un loc de munca in alte domeniu. Cu toate acestea, scoala are rolul ei in viata fiecarui om! Scoala te ajuta sa te formezi ca om, ca si caracter, ca si personalitate, scoala este o oportunitate de a avea o viata mai buna. Chiar daca de multe ori copilul tau iti spune ca nu ii place la scoala, tu trebuie sa stii sa il faci sa o iubeasca, sa o pretuiasca. Este foarte important pentru elevi ca parintii lor sa se implice in viata scoalara. Bineinteles, discutam mai ales despre scoala prima si gimnaziala. In primele luni de scoala accentul nu trebuie pus atat de mult pe invatatura, cat pe ideea de a prinde drag de aceasta  insitutie. Copii trebuie sa se obisnuiasca la scoala, si in fiecare zi sa mearga cu tot mai mare drag. Cum poti sa iti ajuti copilul sa aiba aceste sentimente? Punctualitatea parintilor este foarte importanta: fie ca il duci cu masina dimineata, fie ca il astepti la finalul orelor, trebuie sa fii punctual. Nu lasa copilul sa te astepte, sa aiba impresia ca ai uitat de el sau ca exista alte lucruri mai importante pentru tine. Daca in prima zi de scoala copilul plange, majoritatea parintilor au impresia ca trebuie sa stea cu el pana acesta se linisteste. Specialistii ne recomanda insa ca la un moment dat sa plecam: elevul trebuie sa castige increderea invatatorului, al educatorului si trebuie sa faca acest lucru pe cont propiu. Comunicarea dintre parinte si copii trebuie sa existe si cand vine vorba despre scoala. Copilul se va simti foarte bine cand va fi intrebat despre cum merg lucrurile pentru el acolo. Nu trebuie chestionati ca si cum ar fi la un interogatoriu, dar ei trebuie sa vada ca parintilor le pasa de experientele lor.

Pasiunea pentru invatat nu se mosteneste, ci se invata. Tocmai din acest motiv, este foarte important sa aveti un obicei in a face lectiile impreuna, in perioada in care copilul da cel mai bun randament. Fiind invatat sa aiba un orar bine pus la punct, acesta va deveni un obicei spre care va inclina singur de fiecare data, nefiind nevoie sa ii amintiti mereu ca are teme si lectii de facut.

Un comentariu la “Cum ajuti un copil sa iubeasca scoala?

  1. Scoala te ajuta doar sa obtii o slujba prin diplomele dobandite. Daca vrei sa deschizi afaceri nu ai nevoie de scoala, cel putin nu cea normala, ci scoala vietii si sa te dezvolti in domeniul tau de activitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 10 =