Cum sa-i explici copilului semnificatia zilei de 1 Decembrie?

1 Decembrie  este ziua romanilor de pretutindeni si eu personal consider ca este important sa-i explicam copilului, pe intelesul lui, ce inseamna acest lucru.  Bineinteles ca cei care frecventeaza o scoala, cu siguranta au o ora de istorie in care cineva incearca sa-i faca sa inteleaga ce este de fapt aceasta sarbatoare. Insa si copilului care sta acasa, cara inca nu are varsta necesara pentru a merge la scoala trebuie sa-i explice cineva despre 1 decembrie.

Pentru inceput, copilului va trebui sa i se explice ce este de fapt o tara, o granita, un teritoriu, si cu un atlas am putea face foarte usor acest lucru. Daca avem la indemana un glob, putem sa-i explicam copilului toate aceste detalii, si intre timp, sa incercam sa localizam pe glob tara noastra, Romania. Nici nu va dati seam ace incantati vor fi copii cand vor pune mana pe tara lor si cand vor realiza ca acolo undeva, se afla si ei. Un alt lucru foarte important care tine de 1 decembrie si care trebuie explicat copilului este semnificatia steagului. Copilul trebuie sa retina faptul ca acesta este simbolul cel mai important pentru tara noastra, si mai mult decat atat, ca fiecare tara in parte are un alt steag, toate fiind diferite. Culorile steagului nu sunt alese la intamplare, ci ele simbolizeaza unele lucruri. Este posibil ca la un moment dat copilului sa-i apara in minte intrebarea despre culorile prezente in drapel, si ar fi rusinos sa nu poti sa-i raspunzi. Asadar, o informatie folositoare pentru toti parintii si de ce nu, pentru toti romanii: culoarea albastra reprezinta libertatea, culoarea galbena reprezinta dreptatea, iar rosu reprezinta fratia. Daca vi se pare ca varsta copilului este prea mica pentru aceasta informatie, poti sa o retii si sa o folosesti anul viitor, de 1 decembrie.  Lectia de istorie nu trebuie sa fie prea complicata. Este de ajung daca ii expplici copilului faptul ca la aceasta data toate tarile romanesti au fost unite intr-un singur stat, cu numele de Romania. Bineinteles, o data cu inaintarea in varsta a copilului, informatiile pot fi diversificate insa pentru inceput, este necesar sa cunoasca doar informatiile de baza. Pentru ca lucrurile sa fie mai interesante si sa nu fie plictisitoare, poti sa cumperi cateva obiecte care au legatura cu aceasta sarbatoare. Atunci cand ii vorb esticopilului despre drapel, de exemplu, informatiile vor fi mult mai bine stocate daca va avea in fata lui acel obiect. Mai mult decat atat, cred ca nu exista oras in care de 1 Decembrie sa nu fie organizata o parade. Ar fi frumos sa iesiti la plimbare cand are loc acest eveniment, fiind un moment oportun pentru a-i mai povesti copilului lucruri legate de traditie, de trecut, de 1 Decembrie si de evenimentele care au avut loc in acea zi.

Este important sa putem sa-i explicam copilului ce inseamna de fapt aceasta sarbatoare a romanilor. Este important sa fim alaturi unii de altii in aceasta zi si sa ne rugam impreuna pentru tara noastra!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

13 + eleven =