De ce sunt atat de multi copii obraznici

copii-obrazniciAi copii obraznici? Sunt neascultatori si fac doar ce vor ei? Stiu ca sunt zile in care iti vine sa pleci in lume, insa nu este chiar atat de simplu sa faci acest lucru. Vestea buna este ca nu doar copii tai sunt asa, nu esti singura mama din lume care are copii obraznici. De fapt, acest lucru nu este o veste buna pentru nimeni, dar am spus-o doar ca sa te linistesc, sa iti spun ca mai sunt si alte persoane care trec prin ceea ce treci tu.

De ce avem copii obraznici? Stiu ca daca as spune ca e si vina noastra, a parintilor, poate nu veti recunoaste dar este adevarat: cred ca cea mai mare parte din vina este a noastra. Uneori, copii sunt obraznici datorita faptului ca sunt foarte inteligenti. Da, se poate ca obraznicia lor sa fie doar dovada inteligentei lor. Dar in general, faptul ca parintii lucreaza toata ziua si nu au mult timp de copii lor, are urmari asupra comportamentului unui copil. Atunci cand copilul este mic, trebuie sa il invatam sa spuna „te rog frumos” si „multumesc”. Dar acestea nu trebuie sa fie fraze spune de niste roboti: copilul trebuie sa fie atent la ce se vorbeste in jurul lui, trebuie sa stie sa asculte atunci cand un adult are o discutie cu el. Specialistii ne spun ca atunci cand ne confruntam cu mici obraznicii nu ar trebui sa ne panicam sau sa ne suparam pe copii. Este perfect normal ca in viata lor sa apara aceste caracteristici. Faptul ca micutului nostru ii merge mintea sau este smecher dovedeste doar faptul ca este sanatos. Daca insa acesti copii obraznici devin din ce in ce mai greu de stapanit, daca distrug tot ce este in jurul lor si nu asculta deloc ceea ce tu ii spui, trebuie luate urgent masuri. Daca parintii nu se descurca singuri cu copii obraznici, pot apela si la specialisti.
Trebuie sa recunoastem ca in ziua de astazi parintii nu au atata timp cat ar avea nevoie, sa petreaca alaturi de copii lor. Si din acest motiv exista atat de multi copii obraznici. Dupa opt ore de munca ajungi acasa si poate abia mai ai energie sa faci un dus, sau poate ceva de mancare. De multe ori ignoram obrazniciilor lor tocmai din cauza faptului ca parca nu avem energia necesara. Degeaba incercam sa le bagam in cap reguli de buna purtare. Degeaba le stiu pe de rost, daca nu tin cont de ele si daca noi nu avem pretentia ca ei sa le respecte. Asadar, nimeni nu spune ca la prima abatare copilul trebuie pedepsit, insa nici nu putem fi vesnic ingaduitori cu copii obraznici, nu putem sa ii lasam sa creada ca este normal sa fie asa. Trebuie sa existe niste reguli, si trebuie sa existe niste consecinte pentru nerespectarea lor. Doar asa vei putea stapanii obrazniciile celor mici care pentru inceput vor parea nevinovate, dar cu timpul, acestea se pot agrava. Nu este nevoie de pedepse foarte dure pentru copii obraznici, insa acestea trebuie sa existe, sa inteleaga faptul ca nu este normal sa se comporte asa.

2 comentarii la „De ce sunt atat de multi copii obraznici

  1. este ca orice relatie in viata, nu poti sa mustrezi sau sa te superi din prima, dar nici la infinit nu poti s-o tii asa, ca ti se urca lucrurile in cap

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

fifteen + nineteen =