Despre copilul care este singur la parinti

Lumea noastra este invadata de stereotipuri, chiar si atunci cand vine vorba despre copilul singur la parinti. Mereu avem tendinta sa generalizam lucrurile, si atunci cand vorbim despre copilul care nu mai are frati, spunem ca este obraznic, nesimtit, increzut, egoist, rasfatat, si ca niciodata nu se gandeste decat la el insusi. Dar acesta este un stereotip la care ar fi bine sa renuntam. Chiar si cercetatorii sunt de aceasta parere, ca stereotirpurile sunt de fapt niste mituri, pe care le lasam sa ne conduca vietile.

Copilul care este singur la parinti, nu inseamna ca este egoist, si nu are un comportament social diferit fata de al celorlalti copii. Ba dimpotriva, copilul singur la parinti este de multe ori mai avantajat, din punct de vedere al rezultatelor obtinute pe plan social, deoarece parintii au mai mult timp sa se ocupe de el, decat daca ar avea mai multi copii. Asadar, pentru parintii care au un singur copil, putem spune ca este mai usor pentru ei sa-l educe si sa-l invete, avand mai mult timp la dispozitie. Multa lume crede ca este usor atunci cand copilul este singur la parinti, insa si acesta este un mit. Daca ai mai multi copii, trebuie sa-ti imparti timpul astfel incat sa te poti ocupa de fiecare in parte. In momentul in care ai un singur copil, lucrurile nu sunt mai simple, deoarece aceluia trebuie sa ii acorzi mai mult timp si mai multa atentie, tocmai pentru ca este singur. Copilul care este singur la parinti este posibil sa aiba pretentii mai mari in ceea ce priveste atentia acordata lui, insa daca se ajunge la madareala si acea “cocolosire”, este doar din vina parintilor, care tind sa se implice poate prea mult in viata lui. Educatia pe care o dam unui copil singur la parinti, trebuie sa fi aceeasi cu cea pe care i-am oferi-o daca ar mai avea frati. Lucrurile nu trebuie scapate de sub control. Atunci cand copilul este singur la parinti nu trebuie sa aiba pretentii de alintare, sau sa ceara lucruri care poate nu i s-ar cuveni.

Exista si cazuri in care copilul fiind singur la parinti, ajunge sa fie egoist si rasfatat, insa cum spuneam si mai sus, este doar din vina parintilor. Trebuie sa avem un plan de educatie si ingrijire pe care sa-l aplicam fie ca avem un copil, fie ca avem 3 copii. Chiar daca avem un singur copil, si multi parinti au tendinta de a-i satisface toate dorintele, este important ca din cand in cand sa mai spunem si “nu”. Acel “nu” care s-ar putea sa-i fie folositor mai tarziu, in viata de adult. Ar fi trist sa se trezeasca om mare, dar sa nu fie in stare sa faca nimic singur. Copilul singur la parinti nu este neaparat rasfatat, nu daca primeste educatia corespunzatoare!

8 comentarii la „Despre copilul care este singur la parinti

  1. Copilul care esti singur la parinti, poate fi considerat putin „egoist”, dar de cele mai multe ori parintii sunt de vina de comportamentul propriilor copii.

  2. Intr-adevar, pentru comportamentul copiilor, parintii sunt responsabili. Deseori cand este doar un copil au tendinta de a-l rasfata mai mult, insa in foarte multe cazuri ( din fericire) am observat ca nu sunt foarte rasfatati, ci din contra, vorbesc frumos, impart jucariile si sunt politicosi.

  3. Uite eu nu sunt singur la parinti si nici nu mias fi dorit acest lucru. Am un frate si fara el cred ca ar fi fost mult mai grea copilaria mea.

  4. Un copil singur la parinti va fi rasfatat si i se vor face toate poftele , insa exista si cazuri unde parintii sunt putin mai responsabili.

  5. Intr-adevar ca atunci cand ai doi sau mai multi copii timpul petrecut cu fiecare din ei scade, insa daca varstele copiilor sunt apropiate este facil sa ii educi concomitent.

  6. Ai dreptate la partea cu generalizarea. Nu este o lege exacta faptul ca un copil care este singur la parinti va deveni egoist sau va urma cine stie ce tipar. In schimb, faptul ca un copil este singur la parinti va influenta, pozitiv sau negativ, evolutia unui copil. Automat acesta va primi mai multa atentie din partea parintilor si poate intr-un fel sau altul va fi mai rasfatat. De o parte, avand parte de toata atentia este posibil ca el sa creasca mai bine educat. De cealalta parte, este posibil ca acesta sa devina prea rasfatat. Ce vreau sa zic e ca acest lucru oricum are o influenta in modul in care este crescut copilul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

thirteen − one =