E momentul sa renuntam la scutece!

scuteceDaca atunci cand suntem insarcinate parca abia asteptam sa schimbam scutece pentru bebelusul nostru, cred ca lucrurile se schimba cat de curand: cu siguranta abia vom astepta sa scapam de scutece.

Specialistii din acest domeniu spun ca renuntarea la scutece nu este un proces care se realizeaza peste noapte, la fel cum nici mersul in picioare sau vorbitul se nu intampla de pe o zi pe alta. Si daca nu putem forta copilul sa mearga in picioare decat atunci cand el este pregatit, la fel se intampla si in cazul renuntarii la scutece: daca avem un copil pregatit sa faca acest lucru, atunci vom avea succes. Stim cu totii expresia ca fiecare lucru isi are vremea lui si de aceea, nici in acest caz nu trebuie sa fortam lucrurile mai mult decat este cazul. Pentru inceput, copilul nu va mai face treaba mare noaptea, se va intampla la fel si in timpul zilei si acest lucru ne demonstreaza faptul ca el este deja capabil sa isi controleze anusul. Dupa aceasta etapa urmeaza cea a controlului vezicii urinare in timpul noptii, in timpul zilei, si cand aceste lucruri sunt destul de clare, copilul este pregatit sa renunte la scutece. Majoritatea copiilor sunt pregatiti sa faca acest lucru in jurul varstei de 2,3 ani dar cum spuneam si mai devreme, lucrurile difera de la un copil la altul. Pana la varsta de 5 ani inca se mai pot intampla “accidente” dar daca acestea continua si mai tarziu, este indicat sa consultam un medic pediatru.

Cand vine momentul renuntarii la scutece este foarte important sa faceti din acest proces o etapa de afirmare personala a copilului. Renuntarea la scutece nu trebuie sa para un lucru obligatoriu, cat sa para o decizie care ii apartine copilului. Sunt sigura ca aceasta atitudine va va fi de folos. Mergand mai departe, renuntarea la scutece trebuie sa aiba la momentul potrivit. Foarte multi parinti isi aleg ca reper vara, in jurul varstei de 2 ani. Adevarul este ca vremea frumoasa din timpul verii favorizeaza situatia noastra si este foarte indicat ca pana in toamna, copilul sa fie invatat la olita, in cazul in care il ducem la gradinita. Pe langa faptul ca este frumos afara, vara mai avem parte si de cate un concediu. In aceasta perioada putem petrece mai mult timp cu copilul nostru si putem sa il ajutam sa renunte la scutece. Si nu in ultimul rand, vara avem avantajul hainelor. Vara copilul este imbracat cu haine mai putin, mai lejere, se spala mai usor, se usuca mai repede. Acesta este doar un reper si nu toata lumea se incadreaza in el. Daca vi se potriveste insa si voua, puteti incerca aceasta varianta, cu vara.

In timpul renuntarii la scutece, copilul are nevoie sa fie felicitat cand se cere la toaleta, de exemplu. Daca nu face intotdeuna acest lucru, nu il pedepsi si nu il certa, pentru ca asa nu rezolvi nimic. Copilul are nevoie de timp sa se invete cu noua rutina, cu noile obiceiuri si tocmai din acest motiv pedeapsa nu este o solutie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

20 − 9 =