Educatia rutiera si copii

Educatia rutiera este esentiala pentru copilul vostru, si pentru protejarea acestuia impotriva diverselor accidente. Din pacate, numarul acestora este din ce in ce mai mare iar cauza poate fi si faptul ca din pacate, copiilor nu li se prezinta riscurile neatentiei, inca de la cele mai mici varste. Trebuie sa recunoastem ca anii trec, copii cresc si incep sa circule singuri pe strada, iar daca ei nu stiu nimic despre educatia rutiera, riscul este cu atat mai mare. Si oamenii mari se descurca de mult ori greu in trafic, deci cu atat mai greu le va fi copiilor. In ceea ce priveste educatia rutiera trebuie sa incepem cu invatarea culorilor semaforului, trecerea strazii pe unde acest lucru este posibil, si asigurarea in orice situatie! Copii trebuie sa invete despre educatia rutiera inca de cand sunt mici. Daca deja disting culorile si incep sa vorbeasca, parintii trebuie sa ii invete si regulile de circulatie.

In timp ce iesiti la plimbari, puteti sa incercati sa-i explicati unele lucruri. Cat este mic, trebuie sa stie ca nu are voie sa iasa singur pe strada, ca intotdeuna cand travesati va asigurati din ambele sensuri, ca trebuie sa circule doar pe trotuar. Locurile de joaca nu sunt chiar la tot pasul si din pacate, mai sunt si copii care se joaca langa strada. Nu putine au fost cazurile cand copii au scapat mingea in strada, si pur si simplu au alergat repede dupa ea, urmand apoi un accident. In aceste cazuri, este clar ca acelor copii le lipsea educatia rutiera. Copii trebuie sa invete sa fie responsabili!

Daca vrem sa ne ocupam de educatia rutiera a copiilor, trebuie sa-i invatam semnele esentiale de circulatie. Mai mult decat atat, trebuie sa le explicam pe intelesul lor, si sa le spunem si ce se poate intampla in cazul in care nu tin cont de acele semne. Ba mai mult decat atat, la un semafor de exemplu, de multe ori nu esti in siguranta nici daca deja e culoarea verde la pietoni. De aceea, pentru copii, este important sa le spunem ca indiferent daca e deja culoarea verde, acestia sa se asigure ca toate masinile sunt aliniate la semafor, ca sunt in siguranta, si ca pot trece linistiti strada. Daca se afla pe trecere si deja semaforul incepe sa palpaie, educatia rutiera ne invata ca acesta trebuie sa grabeasca pasul, pentru a nu prinde culoarea rosie. Putem face educatia rutiera cu micutii nostri atunci cand ne plimbam, cum spuneam si anterior. Este mult mai practic, si putem sa exemplificam mult mai bine ceea ce vrem sa spunem. Dupa ce ajungeti acasa, sau la urmatoarea plimbare, incearca sa-l testezi, sa vezi ce a retinut, ce a uitat, ce stie deja si unde are nevoie de mai multe explicatii. Copiii au nevoie de educatia rutiera, au nevoie de parinti responsabili, au nevoie de explicatii si sfaturi. Nu ignorati educatia rutiera si importanta pe care aceasta o are in viata copilului vostru!

 

 

 

 

2 comentarii la „Educatia rutiera si copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2 + 4 =