Este in regula sa ai copii rasfatati?

Adevarul este ca nici un parinte nu isi doreste copii rasfatati. Insa, de foarte multe ori, prin atitudinea adoptata de acestia, se aleg tocmai cu asa ceva: copii rasfatati, nechibzuiti, nemultumiti, egoisti. Care sunt atunci lucrurile si actiunile care ii determina pe acestia sa devina copii rasfatati?

Nu poti sa ai copii rasfatati doar prin simplul fapt ca ii iubesti! E normal sa-i iubesti, si copii au nevoie de iubire, la fel cum au nevoie de hrana si apa. Problema sta in ceea ce inteleg parintii prin “iubire”! Daca primesc tot ce isi doresc datorita faptului ca sunt iubiti, copii dumneavoastra vor deveni cu siguranta copii rasfatati. A le oferi intotdeauna ceea ce isi doresc, nu reprezinta o dovada a dragostei, ci dimpotriva. Acest lucru doar ii va transforma in copii rasfatati, si vor exista cateva consecinte negative:

  • Copii rasfatati se vor obisnui cu dependentele, vor fi preocupati de lucrurile materiale, exterioare, si nicidecum de creativitate. Foarte multi copii devin copii rasfatati, deoarece parintii, adultii in general, incearca sa umple golul prezentei lor in viata copiilor, cu diverse cadouri, lucruri materiale. Procedand astfel, foarte usor iti poti transforma copii in copii rasfatati . Copii rasfatati ajung astfel, deoarece lor nu le explica nimeni ca nu cadourile si darurile sunt cele mai importante, ca dragostea adevarata a parintilor nu consta doar in a le oferi tot ceea ce copii rasfatati isi doresc.
  • Foarte multi copii devin copii rasfatati deoarece parintii, in schimbul petrecerii timpului cu acestia, le ofera daruri, jucarii. Dandu-se pe ei insisi la o parte, acestia incurajeaza comportamentul de depententa a copiilor, fata de lucrurile materiale. Astfel, copii rasfatati invata sa nu mai tina cont si de nevoile altora, ci doar de ale lor. Atunci cand copii rasfatati nu iau in considerare si nevoile parintilor, nu vor lua in considerare nevoile nimanui. Cand nu va respectati pe dumneavoastra ca parinti, ii ajutati pe copii rasfatati sa invete sa nu va respecte, la randul lor. Daca nu va doriti copii rasfatati, trebuie sa-I invatati ce este respectul, si cum trebuie sa tina cont si de alte persoane.
  • Una dintre problemele societatii, si o cauza a faptului ca exista atatia copii rasfatati, e faptul ca acestia de mici incep sa se compare cu alti copii. Foarte putini sunt parintii care ii invata pe copii sa-si puna in valoare calitatile lor personale, si nu sa copieze pe altii. Copii rasfatati sunt posesivi, vor sa castige mereu, nu stiu sa imparta cu altii jucariile, sunt lipsiti de compasiune. Copii rasfatati nu stiu ca adevarata valoare de sine vine din interior, copii rasfatati nu stiu ca sunt valorosi pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce au. Pentru a nu avea copii rasfatati, petreceti timp cu ei, ascultati ceea ce au de spus, si incercati sa-i invatati ce este cu adevarat valoros.

9 comentarii la „Este in regula sa ai copii rasfatati?

  1. E bine sa ai un copil rasfatat, dar nici prea tare. De exemplu, eu am fost foarte rasfatata, dar sincer, nu m-a ajutat prea tare. Acum, fiind mare, ma astept ca totul sa mi se cuvina, chiar daca undeva in mine stiu ca nu e asa.

  2. Treaba este ca…cum ii cresti asa ii ai. Daca i-ai invatat cu de toate inca de cand sunt mici, vor fi rasfatati si la o varsta mai marisoara si tot noi ca parinti avem de tras sa le facem „toate mofturile”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

six + 13 =