Educatie copii

Pregatirea copilului pentru examene

pregatirea-copiluluiPregatirea copilului, atunci cand acesta urmeaza sa sustina niste examene este foarte importanta, din punct de vedere psihologic. Examenele pe care copii nostri le au la scoala ne implica si pe noi, parintii, chiar daca nu in mod foarte direct. Parintii sunt responsabili de a crea un mediu cant mai benefic pentru pregatirea copilului, de a-l sustine, de a-l motiva la invatare. Stiu ca indiferent de eforturile noastre vor exista si examene ce vor avea rezultate diferite fata de ce ne-am dori noi, insa trebuie sa fim maturi, sa intelegem ce se intampla si sa ii facem si pe copii nostri constienti de aceste lucruri.

Pentru ca pregatirea copilului sa fie eficienta si sa se desfasoare in mod normal, trebuie sa stabiliti de la inceput care sunt parametrii ce definesc examenul respectiv. Trebuie sa intelegeti complexitatea sarcinilor pentru pregatirea copilului, sistemul de examinare, regulamentul examenului, etc. Pe baza acestor detalii atata parintii cat si copii implicati ar putea sa isi faca o strategie de invatare care sa le fie de un real folos. Apoi, daca discutam despre pregatirea copilului pentru un examen, trebuie sa fim atenti la gradul de dificultate al acestuia. Nu toate examenele sunt deosebit de dificile, sau nu toate examenele sunt foarte usoare. Aprecierea gradului de dificultate joaca un rol foarte important in rata succesului sau al esecului. Copii nu trebuie speriati de gradul de dificultate al unui examen, insa pregatirea copilului trebuie facuta in mod corect, constient de ceea ce urmeaza. Parintii trebuie sa fie in stare sa mentina echilibrul emotional al unui copil in aceasta etapa, si sa fie alaturi de el in fiecare moment.
In pregatirea copilului, un rol foarte important il joaca „eul” acestuia. Copilul trebuie invatat si educat de mic sa aiba incredere in fortele proprii, deoarece aceasta il va ajuta sa aiba o stare de bine chiar si in conditii de stres. Daca avem un copil care nu are o parere foarte buna despre el, atunci pregatirea copilului pentru orice tip de examen se va transforma intr-un proces greoi si dificil. Pregatirea copilului pentru examen presupune si meditarea la sansele de nereusita. Bineinteles, gandirea pozitiva este foarte importanta, insa nu intotdeuna castigam in viata. Exista si etape prin care trebuie sa trecem, sa pierdem uneori, tocmai pentru a invata multe lucruri. In acest sens, pregatirea copilului trebuie sa nu fie o implicare exagerata, deoarece dezamagirea va fi cu atat mai mare, in caz de nereusita.
Parintii trebuie sa stie cum pot fi alaturi de copii lor si cum trebuie sa fie alaturi de copii lor in toate momentele si ipostazele vietii. Examenele sunt foarte importante in viata. Chiar daca unele dintre ele nu sunt succese, cu siguranta copilul nostru va invata cate ceva din fiecare experienta in parte. Important este sa fim alaturi de ei, si sa le explicam ce se intampla, sa ii ajutam sa inteleaga consecintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + one =