A inceput scoala de cateva zile si cred ca trebuie sa fim familiarizati cu primele lectii de scris alaturi de cei mici. Primele lectii de scris ar fi bine sa aiba loc inca inainte ca un copil sa ajunga la scoala. In clasa I, este important ca un copil sa cunoasca hartia si instrumentele de scris.
Cum ne putem invata copii sa scrie mai usor, si ce trebuie sa contina primele lectii de scris alaturi de copiii nostri? Nici un copil nu va indragi scrisul, daca nu indrageste desenatul. Specialistii ne sfatuiesc sa incurajam copii inca de la cele mai mici varste spre desen. Astfel, instrumentele de scris si hartia nu vor mai fi o problema. Daca avem un copil foarte istet si dorim sa il invatam sa scris, este important sa intelegem ca in primul rand el trebuie sa le cunoasca si sa le recunoasca si dupa cum suna. Asadar, in primele lectii de scris trebuie sa invatam numerele, cifrele si literele, pentru a putea merge mai departe. Aceasta activitate nu este chiar asa de dificila precum cred unii. Exista modalitati de invatare a acestor litere si numere special concepute pentru copii. Jocul este una dintre activitatile care ne pot ajuta in acest domeniu: putem sa ne folosim de cartoane, desene sau cuburi care sa ne usureze primele lectii de scris. La primele lectii de scris este foarte important sa il invatam pe copil cum se tina corect instrumentul de scris in mana. Dupa ce acesta a inteles, trecem la partea in care, inainte de a scris cifre si litere, copilul face semnele de baza: celebrele bastonase, liniute, cercuri, etc. Daca si la acest nivel stam bine, primele lectii de scris se apropie de sfarsit. Putem trece la scrisul literelor, insa mare atentie: este foarte dificil sa invatam un copil mic mai multe litere de o data. Acestea trebuie luate pe rand, trebuie exersate foarte mult timp pana ce reusesc sa se fixeze in mintea micutului si abia dupa ce ii iese perfect, putem trece la urmatoarea litera.
Daca primele lectii de scris sunt realizate inca inainte de a incepe copilul clasa I, lucrurile vor evolua mult mai usor pentru el. Exercitii de caligrafie, exercitii consecutive de deprindere a scrisului, stresul de a tine pasul cu ceilalti copii sau chiar de a-i depasi, toate acestea nu vor reprezenta niste povesri pentru copil, daca el este deja obisnuit cu toate acestea. Nu este deloc usor sa muncesti alaturi de copii. Stim ca acestia se plictisesc foarte repde de o activitate si la fel se va intampla si in cazul scrisului. La inceput vor fi extrem de curiosi si interesati, insa cu timpul este posibil ca aceste sentimente sa dispara. Tocmai din acest motiv specialistii ne indruma sa ii invatam de mici cu foaia de hartie si instrumentele de scris, pentru ca aceasta activitate sa devina obisnuinta pentru ei, sa inteleaga faptultrebuie sa invete sa scrie si sa citeasca.