Stilul parintilor poate “crea” copii delicventi

Parca in zilele noastre, copii delicventi sunt intalniti la tot pasul. Cercetatorii spun ca in aceasta problema legata de copii delicventi, parintii joaca un rol foarte important. Atunci cand acestia sunt extrem de severi si controleaza la maxim viata copiilor, cand parintii se asteapta ca acestia sa respecte regulile fara sa puna intrebari, copii incep sa dea dovada de lipsa de respect. Si de la acest lucru pana la a deveni copii delicventi, este doar un mic pas.

Tot legat de copii delicventi, studiile arata ca atunci cand copii au incredere in parinti si ii respecta ca autoritate in viata lor, sunt mai putin predispusi in a deveni copii delicventi, decat cei care nu fac acest lucru. Perceptia pe care un copil si-o face despre parinti, depinde tocmai de stilul de educatie pe care parintii aleg sa-l adopte. Asadar, stilul parintilor de a fi, ii indeamna sau nu copiii spre a deveni copii delicventi.

Parintii autoritari au asteptari mari si doresc sa detina controlul, insa in acelasi timp, sunt receptivi la nevoile pe care le au copii. Pentru a evita transformarea copiilor lor in copii delicventi, acest tip de parinti autoritari au ca scop stabilirea a doua cai de comunicare: sa explice de ce au stabilit anumite norme cu privire la educarea copiilor lor, dar sa stie si sa asculte parerile copiilor cu privire la acele reguli si norme. Folosind acest stil de parinte autoritar, sansele ca fii sau ficele dumneavoastra sa devina copii delicventi sunt tot mai mici.

O alta categorie de parinti frecvent intalnita in zilele noastre este cea in care acestia sunt extrem de exigenti si orice-ar fi, prin orice mijloace, detin controlul. Multi copii delicventi ajung in diferite situatii tocmai pentru ca nu au avut pe cineva care sa-i indrume, ci doar pe cineva care sa le impuna reguli. Parintii din aceasta categorie nu dau explicatii copiilor, si mai mult decat atata, nici nu le asculta parerile. Astfel copii nu au posibilitatea sa primeasca explicatii de ce un lucru este bun sau rau, si devenind copii delicventi, pot afla aceste lucruri din proprie experienta.

Putem discuta si despre parintii permisivi. Acestia nu au reguli, si nu isi doresc nici controlul in viata copiilor. Si pana la urma, ce fel de copii pot avea acesti parinti, daca nu copii delicventi? Parintii sunt atenti la nevoile acestora, dar nu au nici o norma dupa care copilul sa se ghideze. Copii delicventi se “nasc” si din aceste motive. Cand toate lucrurile pe care si le doresc le primesc fara sa depuna cel mai mic efort, cand nu sunt intrebati unde pleaca, cu cine pleaca, si de ce pleaca, este foarte usor sa alunece pe panta inspre a deveni copii delicventi. Si cand ma refer la copii delicventi nu ma refer neaparat la faptul ca acestia ajung sa fure, de exemplu. Desi se intampla acest lucru, si putem vorbi in acelasi timp si despre droguri sau bautura. Cu toate ca au si primesc de toate, anturajul ii incurajeaza sa incerce si altceva, sa aiba parte de adrenalina, sa fie normali, ca toti cei de varsta lor. Da, e foarte usor ca unii copii sa se transforme in copii delicventi, mai ales cand acestia au parinti care nu le cer socoteala pentru nimic.

Nu cred ca exista vreun parinte care sa-si doreasca copii delicventi. De aceea, ca parinte, trebuie sa stii in care categorie sa te incadrezi, si stim cu totii ca extremele niciodata nu au fost o varianta buna. Pentru a nu avea copii delicventi, e bine sa fii nu prea autoritar, dar nici prea permisibil. Trebuie sa fii autoritar, dar in acelasi timp sa explici copiilor lucrurile de baza, ce e bine si ce e rau. Cand stii sa iti respecti copilul, cand il inveti pe acesta sa te respecte pe tine, ca parinte, posibilitatea ca acestia sa devina copii delicventi este putin probabila.

2 comentarii la „Stilul parintilor poate “crea” copii delicventi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

3 × 5 =