Teama de necunoscut – prima zi la gradinita

Cu pasi grabiti si entuziasmat, copilul se indeapta pentru prima data catre gradinita avand mari asteptari. Dupa ce toata vara mama i-a spus cat de frumos e acolo, el merge voios sa se joace cu jucariile promise. Ajunge in faimoasa gradinita pentru copii si dintr-o data lumea lui se schimba, vede cativa copii care plang cu mare jale si apoi

[ad]

realizeaza ca intr-adevar mama lui nu va ramane cu el acolo. A crezut ca despartirea va fi mai usoara, dar nu e asa. In timp ce mama il lasa de mana, lacrimile ii curg suvoi si i se pare ca e singur in Univers.

Asta se intampla cu majoritatea copiilor, unii sunt mai curajosi si nu plang deloc. Dar aproape fiecare copil lasa cel putin o data cateva lacrimi la intrarea in colectivitate.

Ca sa fie cat mai usoara aceasta despartire iata cateva sfaturi care il vor ajuta pe micut sa accepte cu bucurie activitatea din gradinita:

• Pregatiti-l din timp, povestiti-i despre gradinita, explicati-i de ce el ramane acolo, ce va face el acolo. Spuneti-i ca el este acum mai mare si mai descurcaret, asta il va face sa se simta asa.

• Cu cateva zile inainte de inceperea gradinitei mergeti impreuna cu el ca sa clarificati ultimele detalii cu educatoarea. Faceti-i cunostinta cu educatoarea si aratati-i putin gradinita.

• In prima zi de gradinita (in functie de programul stabilit de gradinta la care il veti duce) petreceti cu el o ora, lasandu-l sa se joace singur impreuna cu ceilalti copii, si explicati-i din nou ca de a doua zi el va ramane acolo cu doamna educatoare si copiii.

• A doua zi, lasati-l pe mainile educatoarei, daca incepe sa planga cand dumneavoastra doriti sa plecati, nu va lasati impresionata de plansul lui, de regula nu dureaza acest plans mai mult de 5 minute imediat dupa despartire. Curand el descopera lumea minunata din sala de gradinita si uita ca mama lui a plecat. Daca si urmatoarea zi se intampla la fel, nu va ingrijorati, lasati-l cu educatoarea si fiti sigura ca suferinta lui nu este atat de mare pe cat sunt lacrimile.

• Dupa intoarcerea de la gradinita, petreceti cu el timp de calitate, in felul acesta el va sti ca dumneavoastra il iubiti chiar daca nu mai petreceti atat de mult timp impreuna. Pentru el este important sa stie, ca mersul la gradinita nu este un abandon din partea dumneavoastra ci o necesitate si un nou mod frumos de a petrece timpul. El trebuie sa stie ca dumneavoastra munciti si ca si el “munceste” in felul lui, jucandu-se.

• Incercati vacantele sa le faceti vacante! Daca sunteti la serviciu si nu va permiteti sa luati concediu in saptamanile intersemestriale cand copilul are vacanta, gasiti o solutie frumoasa pentru copil (sa stea cu bunicii, cu matusi, cu verisori). Pentru copiii care sunt la gradinite private si nu exista decat 2 saptamani pe an vacanta, incercati totusi sa ii oferiti si alte vacante lasandu-l cu bunicii sau alte rude, sau cu o prietena de incredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

two × 4 =