Educatie copiiFamilieRecreatie

5 lucruri pe care le pot face parintii pentru a-i proteja pe copii de internet

Internetul reprezinta pentru copii o sursa uriasa de informatii, dar de asemenea, exista si riscuri reale pentru acestia. Decat sa alegem varianta drastica in care copii sa nu aiba deloc acces la aceasta sursa de informatii, trebuie invatati cum sa foloseasca internetul, practic si cu o judecata buna. Asadar, pentru a-I proteja pe copii atunci cand sunt online, pot fi luate cateva masuri de precautie.

  1. Stabiliti anumite limite pentru folosirea internetului! Acestea vor varia In functie de varsta pe care o au copii, insa pot exista si limite generale, pentru copii de toate varstele, cu privire la timpul alocat internetului, sau la standarde pe care trebuie sa le aiba copii atunci cand sunt intr-un mediu online. Este important sa-I facem pe copii sa inteleaga faptul ca nu este bine sa inpartaseasca prea multe informatii personale, atunci cand folosesc internetul, si sa ne asiguram de faptul ca persoanele care au grija de copii, in lipsa parintilor, cunosc aceste reguli si le respecta.
  2. Asezati calculatorul cu acces la internet undeva in centrul casei. Plasarea acestuia intr-o zona cu trafic mare, va va permite sa fiti mereu cu ochii pe copii, si pe actiunile lor atunci cand sunt online. Chiar daca adolescentii incep sa-si doreasca intimitate, pentru parinti, acestia sunt tot copii, si un calculator in dormitorul lor cu siguranta nu-ti va permite sa verifici programele pe care le folosesc sau informatiile pe care le impartasesc. Avand un calculator intr-o zona centrala, ii va incuraja pe copii la conversatii cu cei care trec prin zona, si nu la izolare, cum se intampla in cazul celor care au calculatoare in camerele lor.
  3. Este important sa aveti o discutie cu copii despre ce inseamna intimitatea. Fie ca sunt online sau offline, unele lucruri trebuie sa ramana ca fiind private, si copii trebuie sa inteleaga acest lucru. Accesand internetul, copii pot avea un sentiment de anonimat, insa acestia trebuie sa inteleaga faptul ca internetul este de fapt un loc public, in care lucrurile o data impartasite, raman pentru totdeauna! Anumite statusuri, postari pe bloguri, fotografii facute publice, toate acestea sunt arhivate online si desi copii le pot sterge, ele tot raman salvate undeva. De asemenea, copii trebuie sa inteleaga faptul ca pot face schimb de informatii doar cu aceia in care pot avea incredere, cu oameni pe care ii cunosc. Deoarece pe multi “prieteni” din mediul online nici macar nu i-au intalnit niciodata, copii nu-I pot numi pe acestia amici, sau persoane apropiate lor. Este important sa-i facem pe copii sa inteleaga toate aceste aspect.
  4. Verificati setarile si securitatea programelor pe care copii le folosesc, pentru a le asigura intimitatea si protectia. De asemenea, copii pot folosi diferite soft-uri pentru filtrarea informatiilor sau blocarea de continut nedorit, neadecvat. Chiar daca acestea nu asigura o siguranta 100% pentru copii si informatiile acestora, este bine sa le folosim, pentru ca diminueaza riscurile.
  5. Purtati discutii libere cu copii dumneavoastra. Discutati cu acestia despre pericolele internetului si fiti dispusi sa invatati despre activitatile pe care copii le practica online. Copii se simt foarte bine atunci cand li se permite sa actioneze asemeni unor profesori, si le intareste increderea in dumneavoastra. Faptul ca sunteti dispusi sa invatati unele lucruri de la ei, ii poate incuraja pe copii sa se comporte adecvat atat in mediul online, cat si in viata reala.

9 comentarii la “5 lucruri pe care le pot face parintii pentru a-i proteja pe copii de internet

  1. Foarte util postul tau , acum chiar si browserele te pot ajuta, iar in windows exista o setare gen „child-lock” care este exceptionala pentru utilizarea calculatorului under18

  2. Stiu ca exista un program in care adaugai url-ul siteurilor si erau blocate pentru navigare, precum si pentru blocarea anumitor softuri.
    Nu mai stiu sincer cum se numea, dar voi reveni cu alt comenariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 3 =