Dezvoltarea copiluluiFamilie

Atentie la ceea ce ii spui copilului

Cuvintele pe care le adresam copilului au de obicei un impact destul de mare asupra acestuia. De aceea trebuie sa fim atenti la afirmatiile pe care le facem , si informatiile pe care le oferim copilului.

Nemultumirea noastra poate sa-i afecteze foarte tare. Sunt sanse foarte mari sa fii la un moment dat nemultumit de actiunile copilului tau, mai ales in ceea ce priveste scoala. Tu stii ca poate mai mult, insa atentie cum scoti in evident aceste lucruri. Afirmatiile tale pot lasa urme adanci in dezvoltarea comportamentului copilului. Daca doar va veti plange de copii, de fata cu ei, sa stiti ca nu va ajuta cu nimic. Acestia trebuie ajutati sa-si cunoasca limitele, trebuie ajutati sa inteleaga faptul ca perseverenta trebuie sa fie o calitate forte a lor. Mai ales in ziua de astazi, nu este deloc usor sa cresti si sa educi un copil, cand societatea in care traim ne invata doar sa traim clipa, sa fim egoisti si sa lasam pe maine ceea ce am putea face astazi. Atentie asadar la comentariile pe care i le faceti copilului. Chiar daca uneori este nevoie de observatii si critici, toate acestea trebuie sa fie constructive, si nu demoralizatoare.

Un alt aspect la care trebuie sa fim atenti este minciuna nevinovata. De multe ori alegem sa-i spunem copilului minciuni, pentru a nu-l speria, sau pentru a-l proteja. Si nu avem intentie rea, insa lucrurile nu trebuie sa fie chiar asa. Nu putem sa le spunem intotdeauna adevarul, insa trebuie sa fim atenti si la “pacalelile” noastre, deoarece acestea ar puta sa-i afecteze mai tare decat daca ar fi stiut despre ce e vorba. Vine vara, iar in toamna multi copii vor incepe scoala, fiind primul lor an in aceasta institutie de invatamant. Nu trebuie sa-i mintim si sa le spunem ca totul va fi perfect in prima zi de scoala. Nu trebuie sa-i spunem copilului ca prima zi de scoala va fi cea mai minunata din viata lui, deoarece, mai ales in cazul celor sensibili, lucrurile nu stau deloc asa. Daca le promitem acest lucru, si daca lucrurile se vor intampla exact pe dos, avem sanse mari sa ne pierdem credibilitatea in fata copilululi, si dezamagirea lui sa fie mult mai mare decat daca intr-o anumita masura stia ce-l asteapta.

Stiu ca sunt lucruri minore, si la prima privire nu par a fi importante. Insa actiunile si afirmatiile noastre au impact mult mai mare asupra copilului decat ne imaginam noi, la un moment dat. Trebuie sa invatam sa fim sinceri cu ei, daca ne dorim ca si ei, la randul lor, sa fie sinceri cu noi. Oferiti-i copilului un exemplu, nu-l frustrati pentru toate nimicurile, incurajati-I de fiecare data cand are nevoie de incurajare!

4 comentarii la “Atentie la ceea ce ii spui copilului

  1. Pentru un copil toate cuvintele au aceeasi valoare. Un om mare invata in timp cum sa deosebeasca gluma de vorba serioasa, cum sa treaca peste cuvintele jignitoare sau cum sa nu bage in seama vorbele spuse la suparare. Dar copii interpreteaza cuvintele exact prin ceea ce transmit si au capacitatea de a si le aminti pentru multa vreme. Acest articol atrage atentia asupra unui lucru marunt dar cu semnificatie foarte mare pentru un copil!

  2. Intr-adevar ei sunt mult mai sensibili la aceste mici ” greseli sau minciuni” si pot pierde increderea foarte usor. Este important ca in parinti sa nu se dezamageasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + 8 =