Cand putem lasa copilul singur acasa

copilulCopilul poate fi lasat acasa singur? Aceasta este o intrebare care de la un moment dat ne-o punem fiecare. Care este varsta de la care copilul poate fi lasat singur? Care sunt metodele de precautie pe care parintii trebuie sa le ia in astfel de situatii? Cum il invatam sa aiba reactii sigure si „sanatoase” pentru el?

Da, copilul poate sa ramana de la o anumita varsta singur acasa. Nu exista o varsta general valabila la toata lumea, avand in vedere ca fiecare copil este diferit de ceilalti. Specialistii spun ca ne putem ghida dupa perioada in care copilul a inceput scoala, deoarece in acest moment invata, vrand-nevrand, copilul invata sa fie responsabil. Deci varsta copilului joaca un rol foarte important. Dar pe langa acest aspect, trebuie sa ne gandim si la o instruire, luand in calcul posibile pericole si modul in care copilul ar trebui sa reactioneze. Asa cum spuneam si anterior, nu exista o varsta anume la care copilul este pregatit sa ramana singur acasa. Daca de exemplu isi exprima el aceasta dorinta, fara ca ideea sa vina din partea parintilor, acesta ar putea fi un semn ca copilul este pregatit pentru aceasta etapa. Care sunt trasaturile pe care ar trebui sa le aiba copilul, inainte de a fi lasat singur? In primul rand, copilul trebuie sa fie bine organizat. Daca observam ca ii place sa fie gata la timp pentru scoala si stie sa isi organizeze bine timpul, acesta este un semn al maturitatii care trebuie luat in calcul. De asemenea, in momentul in care copilul este capabil sa isi puna singur de mancare, sa manance si sa si stranga dupa el, este iarasi un semn ca avem deja in casa un copil destul de mare si de matur pentru a putea fi lasat singur. Foarte multi copii din ziua de astazi parca nu respecta nici o regula a casei. Un astfel de copil, cu siguranta ca atunci cand va fi singur, nu le va respecta nici atat. Ideea este ca un copil ascultator, care stie regulile casei si le si respecta, este un copil pregatit pentru a putea fi lasat singur acasa. Discutam mai devreme despre instruire si cand ne gandim la instruire ne gandim si la capacitatea copiilor de a reactiona in diverse situatii de urgenta. Un copil care ramane singur acasa trebuie sa stie ce are de facut, de exemplu, in caz de incendiu sau inundatie. Daca copilul nostru stie aceste lucruri, cred ca putem avea incredere in el ca le va si pune in practica. O alta situatie in care poti observa daca copilul tau este pregatit sa ramana singur acasa este urmatoarea: daca pur si simplu inchide usa la casa fara ca tu sa ii spui acest lucru, demonstreaza iarasi ca este un copil responsabil si destul de matur pentru a se descurca singur.

Copilul care nu se expune mereu pericolelor, care are grija pe unde merge si nu se impiedica din cinci in cinci minute, este un copil care promite multe. Exista, din pacate copii foarte expusi la astfel de incidente si din acest motiv, este destul de greu pentru parinti sa ii lase singuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

1 × 2 =