Educatie copiiFamilie

Ce este invatamantul step by step

Care este diferenta dintre invatamantul step by step si invatamantul traditional?

In invatamantul traditional educatia este conceputa de a conduce copilul spre asimilarea cunostintelor si normelor prin reproducerea modelului care i se da.

Invatamantul step by step promoveaza invatarea prin descoperire in interactiunea copilului cu mediul. Mijloacele de exploatare a copilului si de cunoastere sunt individuale, el descopera de unul singur stimulat de pedagog. Dezvoltarea lui este comparata cu performanta proprie a copilului, cu aspecte ale dezvoltarii lui anterioare, nu cu un anumit model stabilit dinainte. Intreg

[ad]

procesul de invatamant este centrat pe copil. Invatarea este facuta in ritmul propriu al copilului, iar predarea facuta de pedagog este in functie de necesitatile copilului.

In invatamantul step by step si in invatamantul traditional programa scolara este aceeasi. In ambele cunostintele si deprinderile care sunt planificate a fi asimilate de copil sunt aceleasi (deprinderi artistice: picture, muzica, desen, modelaj, educatie moral civica, deprinderi de limbaj, citit, scris, operatii aritmetice, etc).

In invatamantul step by step invatarea se face prin colaborare in centre de activitate. In invatamantul step by step nu este incurajata concurenta intre copii si nu se creeaza situatii de copetitie, deaorece se considera ca la aceasta varsta copilul nu este apt sa inteleaga concurenta sau sa suporte competitia fara anumite urmari negative. Totusi in anumite evaluari exista o anumita concurenta dar una usoara care poate fi acceptata usor de copil.

In invatamantul step by step nu se pun note, se fac doar evaluari periodice de catre cadrele didactice, lucrarile facute de copiii sunt expuse in sala de clasa.

Salile de clasa din invatamantul step by step sunt in asa fel create incat anumite activitati sa se poata desfasura cu copiii asezati pe jos (salile sunt mochetate), deasemenea mobilierul nu este unul rigid, mesele si scaunelele sunt mobile. Centrele de activitate sunt delimitate intre ele cu rafturi care contin materiale didactice.

Chiar daca programul in invatamantul step by step este de 8 ore, activitatile sunt in asa fel organizate incat copilul nu se simte obosit. Nu se dau teme pentru acasa, teme se fac acolo. La o clasa din invatamantul step by step sunt cate doi invatatori care se completeaza reciproc.

Acest invatamant a aparut in tara noastra in 1994, in America functioneaza cu mult inainte. Deocamdata el este folosit doar pentru clasele I – IV insa din anul 2000 au inceput sa se aplice experimental cateva principii din invatamantul step by step si in ciclul gimnazial.

Invatamantul step by step este o alternativa de invatamant care ofera copilului posibilitatea sa isi dezvolte creativitatea, sa fie deschis, comunicativ, sa exprime liber realizarile sale, in timp ce invatamantul traditional regulile sunt mai stricte, copilul la clasa nu isi exprima liber parerile, fiind un ascultator.

Un comentariu la “Ce este invatamantul step by step

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × one =