Educatie copiiFamilieParinti

Ce spunem copiilor despre Paste, iepurasul si ouale de Paste?

Care este modul corect de a sarbatori Pastele? Ce spunem copiilor nostri despre Paste?

Pentru crestini Pastele este cea mai importanta sarbatoare a anului. Este mai importanta decat Craciunul pentru ca de Paste se finalizeaza povestea inceputa de Craciun. Din pacate, atat sarbatoarea de Craciun cat si cea de Paste sufera aceeasi soarta, sunt foarte comercializate intorcand atentia de pe adevarata lor insemnatate asupra unor traditii si legende.

[ad]

Intrebarea ramane: cum ar trebui crestinii sa sarbatoreasca Pastele? Si ce spunem copiilor nostri despre aceasta sarbatoare?

Fara indoiala jertfa lui Hristos pe cruce ar trebui sa fie punctul central al tuturor crestinilor, atunci cand sarbatoresc Pastele. Fiecare ar trebui sa se opreasca din alergatura de pana atunci si sa mediteze profund la ceea ce Isus Hristos a facut pentru noi.

Intelegerea mortii si invierii Mantuitorului trebuie sa produca schimbare atat in inima noastra cat si in cea a copiilor nostri, iar sarbatorirea mortii si invierii lui Isus Hristos ar trebui sa fie facuta cu sufletul, cu mintea. Ce lucru mai maret a existat vreodata in Univers? Decat acesta: ca singurul Fiu al lui Dumnezeu a ales sa moara pentru noi dar a si inviat pentru ca noi toti sa putem avea bucurie si libertate de sub puterea pacatului.

De ce se asociaza iepurasul cu ouale de Paste?

Copiilor li se spune ca de Paste, daca au fost cuminiti tot anul, iepurasul le aduce oua colorate si dulciuri. Totul a inceput de la o legenda germana. Se spune ca undeva in Germania traia un om foarte sarac, nu avea sa le ofere copiilor dulciuri asa ca a pictat niste oua pe care le-a ascuns in gradina. Le-a spus copiilor sa caute in gradina, iar ei au gasit ouale colorate. Intamplator a trecut pe acolo un iepuras, asa ca ei au crezut ca iepurasul a adus ouale colorate. De atunci, oamenii spun copiilor ca de Paste iepurasul aduce oua colorate si dulciuri.

Ca vopsim sau nu oua de Paste, sau spunem copiilor ca iepurasul aduce ouale de Paste, ramane la latitudinea fiecaruia. Nu este atat de important daca o facem sau nu, important este daca copiilor reusim sa le transmitem esenta sarbatorilor de Paste si daca o intelegem si noi cu adevarat. Altfel Pastele in care doar iepurasul si ouale sunt simbolul principal nu ramane altceva decat o sarbatoare lipsita de sens si semnificatie, iar sufletul nostru si al copiilor nostri ramane la fel ca pana atunci.

Cu fiecare an oamenii se departeaza tot mai mult de adevarul acestei sarbatori pentru ca acceptam foarte usor influenta mass mediei sau a multor obiceiuri culese de prin lume. Cu toate ca discutiile in perioada Pastelui ar trebui sa fie despre jertfa Domnului, cu mintea ar trebui sa meditam mult la Cuvantul scris al lui Dumnezeu – Biblia, totusi, curatenia, cumparaturile si imbracamintea sunt principalele activitati pe care oamenii le fac in aceasta perioada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 4 =