Pana la o anumita varsta, parintele este cel mai bun prieten al copilului si ar trebui ca el sa ramana intotdeauna cel mai apropiat prieten. Insa, la un moment dat, parca aceasta meserie de parinte este chiar obstacolul in calea deschiderii copilului fata de parinte, el cautand mai degraba o persoana caruia sa i se poata confesa si atunci, este nevoie de o persoana de varsta copilului sau de varsta apropiata fata de care el sa nu aiba retineri.
Intre tineri prieteniile se leaga extraordinar de usor. Uneori naivitatea, sau lipsa de discernamant poate impinge un tanar intr-un anturaj viciat, necorespunzator, care ii poate influenta comportamentul in rau. Tanarul poate avea prietenii amicale, care nu sunt intotdeauna bazate pe relatii corecte. Este greu sa iti urmaresti copilul in toate relatiile pe care le are, in aceste legaturi amicale care se leaga si se dezleaga atat de repede si de usor. Din discutiile de acasa insa, putem urmari din felul copilului de a vorbi despre anumiti prieteni sau prietene de relatiile care pe el in intereseaza mai mult. Deasemenea poate de la scoala, din discutiile cu dirigintele sau profesorii va puteti da seama care este anturajul copilului vostru.
Uneori ca si parinti ne putem insela atunci cand apreciem pe unul dintre prietenii copilului nostru care poate aparent are un comportament ireprosabil, dar ulterior sa descoperim ca ne provoaca surprize neplacute. De multe ori influenta prietenilor este mai puternica decat cea a familiei, si in unele cazuri poate vom observa ca, copilul nostru, care pana atunci a fost respectuoz si silitor, brusc isi schimba comportamentul.
Ca si parinti putem discuta cu fiul sau fiica noastra si sa ii prezentam cateva lucruri de care, daca tine cont va reusi sa faca diferenta intre o prietenie adevarata si una trecatoare. Putem sa il influentam in a-si alege prietenii carora sa le acorde increderea.
– explicati copilului ca nu orice relatie este o prietenie sincera, ca trebuie sa aiba multa atentie atunci cand isi alege un prieten caruia sa isi deschida inima si caruia sa ii acorde increderea lui sau a ei.
– explicati copilului ca notiunea de prietenie nu este la fel cu cea de cunostinta, amic sau coleg. O prietenie poate tine o viata, chiar daca uneori viata ii desparte pentru anumite perioade de timp.
– prietenia, daca este potrivita, sincera si dezinteresata poate ramane una dintre cele mai frumoase lucruri din viata lui.
In general fetele sunt mai inclinate spre prietenie, ele simt nevoia unei prietene careia sa ii spuna toate micile secrete, emotii. Simt nevoia sa ceara sfaturi prietenelor in anumite situatii. Insa prieteniile acestea sunt putin durabile, si se pot spulbera de la o zi la alta.
Mama are un rol deosebit in a se face prietena fiicei lor, iar aceasta sa aiba toata increderea in ea.
Se spune ca orice lucru interzis sau neexplicat copilului poarta in el o tentatie imensa, asemanatoare cu tentatia “fructului oprit”, de aceea, daca cu tact si diplomatie parintii abordeaza subiectul prieteniilor cu copiii lor vor avea de castigat.