Copilul tau minte?

Copilul tau minte cateodata? Sau minte de obicei?

Cat de jenat se poate simti un parinte cand copilul lui minte? Se gandeste ca poate ceilalti cred despre el ca nu a dat o educatie buna copilului sau. Totusi, in viata fiecarui copil exista perioade in care este tentat sa minta si chiar o face.

[ad]

Ca si parinte este foarte important sa vezi de ce minte copilul tau. Atunci cand copilul minte o face din cu totul alte motive decat ar face-o un adult. De obicei este un raspuns din partea copilului la teama de pedeapsa. Cand copilul minte, el nu realizeaza consecintele pe termen lung, ci el isi cauta scaparea de moment, in cazul in care spunand adevarul ar primi o pedeapsa din partea parintilor.

Atunci cand parintele pedepseste copilul la manie sau striga cu putere la el, acest lucru ar putea provoca si mai mult un copil sa minta si alta data. Uneori copilul minte pentru ca are nevoie de atentie si atunci spune anumite lucruri care nu s-au intamplat.

Iata ce puteti face ca si parinti atunci cand copilul va minte:

Daca copilul minte inventand povesti, n-ar trebui sa-i tineti in frau imaginatia insa ar trebui sa il ajutati sa inteleaga ce este real si ce este imaginar. Oferiti-i ocazia sa isi dezvolte imaginatia prin joaca, costumati-va pentru a-l ajuta sa faca diferenta intre fictiune si fapte reale.

In cazul in care copilul minte in legatura cu anumite lucruri practice, de exemplu spunand ca nu are nici o tema de facut acasa sau ca nu el a luat prajitura din frigider sau ca nu a spart ceva, nu il intrebati: “tu ai facut asta?” cand este evident acest lucru. Nu-i dati ocazia sa minta. Daca l-ati auzit deja ca minte, oferiti-i inca o sansa sa isi reformuleze raspunsul. Dumneavoastra trebuie sa fiti cel care sa il ajutati sa inteleaga de ce este bine sa spuna adevarul. Asigurati-l ca daca spune adevarul, acum ca i-ati oferit o a doua sansa sa o faca, nu il veti pedepsi. Fiti onest cu el. Ajutati-l sa vada consecintele bune ale faptului de a spune adevarul.

Copiii intotdeauna isi exprima un sentiment negativ, de exemplu teama, cu un comportament negativ, cum ar fi sa loveasca sau sa minta si este important ca parintele sa vada modul copilului de a reactiona pentru a-l putea ajuta sa inteleaga ce-i bine si ce-i rau si sa-l ajute sa se opreasca. Daca copilul tau minte, inseamna ca va avea nevoie de o atentie extra din partea ta ca si parinte pentru ca dupa ce acest lucru devine un obicei va fi mult mai greu sa rezolvati problema.

Aveti asteptari realiste din partea copilului, altfel el ar putea incerca sa va minta doar ca sa va fie pe plac.

Un comentariu la „Copilul tau minte?

  1. din pacate de cand a fost bolnav si a primit mai multa atentie copilasul meu minte in legatura cu diverse dureri si e frustartnt pentru ca nu mai pot fi sigura daca intr-adevar il doare sau e doar asa pt”mami vreau mai multa atentie” (in principal cand trebe sa mearga la somn il apuca toate durerile 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2 × 1 =