Cum ajutam copilul sa depaseasca moartea unui prieten drag

Moartea este universala. Atunci cind vine ea nu alege rasa, etnia si nici varsta. Este neasteptata de cele mai multe ori si este foarte dureroasa. In fata mortii atat adultii cat si copii devin foarte sensibili. Dar spre deosebire de moartea unui adult, moartea unui copil este întotdeauna mai dureroasă şi mai confuza. Si atunci toti ne intrebam: Cum poate cineva atat de tanar sa isi piarda viata datorita unei boli sau a unui eveniment traumatic? Daca noua ca adulti ne este greu sa intelegem, atunci cu siguranta este mult mai greu pentru copilul tau sa inteleaga acest lucru.

[ad]

Si aici putem interveni noi cei mari. In cazul mortii unui prieten al copilului tau, ca parinte, va trebui sa inveti copilul cum sa faca fata mai usor unei astfel de situatii.

Iata citeva sfaturi:

1. Fii sincer. O idee foarte buna este sa nu infrumusetam sau „cosmetizam” situatia, desi suntem liberi sa utilizam metafore daca acest lucru ne ajuta sa explicam moartea mult mai usor. De exemplu, daca esti religios, poti explica unui copil ca prietenul sau a fost luat la ingeri. Insa nu trebuie sa spui ca prietenul sau este plecat pentru un timp foarte lung. Copilul va trebui ajutat sa inteleaga ca nu trebuie sa fie frustrat de asteptare, prietenul lui nu se mai intoarce.

2. Respecta-i tristetea. Vei sti cand copilul tau este indoliat, deoarece el va deveni mai retras si va afisa o expresie de durere. Acceptati ca el sa isi exprime regretul si fiti alaturi de el permitandu-i sa se simta trist pentru moartea prietenului sau. Nu suntem in masura sa cantarim intensitatea sentimentelor nici macar in cazul propriului copil.
Trebuie doar sa va asigurati ca el nu va cadea intr-o depresie adinca. Acest lucru se poate intampla, atunci când sentimentele de regret ale copilului se mentin multe luni sau atunci cand copilul insusi creeaza ganduri despre moarte.

3. Permiteti-i sa puna întrebari. O multime de parinti fac greseala de a nu raspunde la intrebarile copiilor lor. Ei cred ca in acest fel, protejeaza copilul de dureri sufletesti. Cu toate acestea, este bine ca, copilul, sa afle raspunsuri la intreabarile lui. Iar in lipsa unui raspuns isi poate imagina singur raspunsuri gresite.

4. Ajuta-te sa faci fata stresului. Avand copilul in doliu poate fi foarte stresant pentru tine. Vor fi momente când el va fi iritabil sau capricios. Consolarea nu-l va face mai puţin trist. Va fi incapabil sa urmeze o anumita rutina. Dar nu lasati stresul sa va stapaneasca, pentru a nu va pierde capacitatea de a sprijini pe deplin fizic si emotional copilul.
Ori de cate ori va simtiti pierdut si epuizat, reamintiti-va: copilul meu are nevoie de toata dragostea si sprijinul pe care i-o pot da.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

one + seventeen =