Cum pot parintii sa comunice cu copii?

parintiiDe foarte multe ori parintii se plang ca nu pot comunica cu copii lor, ca nu ii asculta, iar copii se plang ca parintii nu ii inteleg. Nimeni nu a spus ca aceasta comunicare dintre parinti si copii este foarte usoara, insa stim cu totii ca nimic nu este imposibil.

Daca parintii nu reusesc sa comunice cu micutii lor, cu timpul, acest lucru va duce la racirea relatiei lor, si nicidecum la dezvoltarea acesteia. Copiii sunt foarte expusi in zilele noastre la o multime de informatii si cu siguranta in mintea lor apar o multime de intrebari. Cel mai indicat ar fi ca raspunsul la aceste intrebari sa fie oferit de parintii lor. In acest fel, putem sta linistiti ca informatia primita este una corecta, si nu ii lasam sa fie influentati de alte persoane, in mod negativ. Este foarte important ca parintii sa nu astepte pana ce copii vin la ei cu intrebari, ci ar fi foarte bine sa faca ei primul pas. Este important sa fiti mereu alaturi de ei, sa ii ascultati, sa ii indrumati si chiar sa ii provocati la discutii care vi se par voua ca le-ar folosi. Cred ca este important ca parintii sa cunoasca parerea copiilor lor in anumite privinte, avand apoi ocazia sa ii corectam, daca este cazul. De la o anumita varsta, indiferent cat de incomod ar parea acest subiect, este foarte important ca parintii sa discute cu copiii lor si despre sexualitate. Cu privire la acest subiect ar trebui sa investim in copiii nostri anumite valori pe care cu siguranta in media ei nu le-ar gasi. De ce sa nu ne implicam si in aceasta problema in viata copiilor nostri? De ce sa lasam lumea din jurul nostru sa ii educe din acest punc de vedere, cand vedem cat de denaturate sunt lucrurile? Este foarte important ca parintii sa creeze un mediu in familia lor in care copilul sa se simta in siguranta. Este foarte important ca atunci cand intampina o problema sau are o nelamurire el sa se simta confortabil in mediul familial, sa poata intreba orice, stiind ca i se vor oferi raspunsurile cele mai bune. Cred ca o buna comunicare intre parinti si copii are ca rezultat exact ceea ce ne dorim: o familie fericita, o familie sanatoasa, din toate punctele de vedere. Daca parintii isi doresc o buna comunicare pentru ei si copii lor, trebuie sa inteleaga faptul ca acest lucru nu se intampla peste noapte. Trebuie sa avem rabdare si sa ne dam interesul inca de cand avem prima ocazie. De multe ori copii se exprima mai greu sau pana reusesc sa ne spuna ce au pe suflet, e posibil sa treaca o vreme insa noi nu trebuie sa ii bruscam. Comunicarea perfecta intre parinti si copii se realizeaza in timp, cu muta rabdare si multa intelepciune.

De asemenea, este important ca parintii sa abordeze o tema de mai multe ori. Daca vi se pare ca subiectul despre care discutati astazi este important si copilul mai are nevoie de lamuriri, puteti sa il reluati si in alta zi, si sa mai insistati asupra lui. Comunicati cat de mult puteti cu copii vostri, inca de cand sunt foarte mici si cu siguranta, cand vor fi mari, ei vor avea incredere in voi si vor stii ca sunteti alaturi de ei ori de cate ori au nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

1 × one =