Cum putem comunica bine cu adolescentii

Comunicarea cu adolescentii este foarte importanta. Comunicarea cu acestia sta la baza formarii caracterului si comportamentului lor. Si chiar daca suna putin ciudat, o buna comunicare cu adolescentii inseamna in primul rand ca parintii sa stie sa-i asculte. Acesta este primul pas catre o relatie buna. Stim ca este o perioada dificila pentru ei, in care, la fel ca si copii mici, adolescentii vor sa incerce si sa accepte toate provocarile adolescentei. De aceea trebuie sa indepartam orice prejudecata, trebuie sa manifestam empatie si flexibilitate fata de adolescentii din viata noastra. Doar asa vom putea incepe sa avem o buna comunicare.

Cum spuneam anterior, primul pas spre o buna comunicare ar fi ascultarea. Apoi este foarte important sa fim disponibili si accesibili, ori de cate ori adolescentii ar avea nevoie de noi, sau de sfaturile noastre. Ca parinte, este foarte important sa ramai consecvent in deciziile si hotararile luate. Daca te vei razgandi, e posibil ca acestia sa isi piarda increderea, sau chiar sa poata crede ca va pot manipula dupa cum doresc ei. Si nimeni nu-si doreste acest lucru. De multe ori este foarte greu sa mentii o buna comunicare cu adolescentii. Parca problemele din viata lor sunt uneori atat de greu de controlat, incat de multe ori e posibil sa-ti pierzi controlul. Dar este foarte important sa incerci sa-ti pastrezi calmult, sa ai mereu un ton cald, sa aveti un comportament controlat.

Se poate intampla ca din prea multa grija pentru adolescenti, parintii sa fie cei care gresesc uneori. Nici nu va puteti imagina cat de important este pentru ei sa va cereti scuze, si cat de mult “veti creste” in ochii lor, daca va veti recunoaste greseala. Este important sa fim sinceri cu adolescentii. Este important sa petrecem cat de mult timp impreuna, deoarece astfel de momente pot genera doar sentimente pozitive intre parinti si copii. Intr-o relatie parinte-adolescent, este foarte important sa ne amintim ca si noi am trecut prin acea perioada, si sa stim ca este greu pentru adolescent din toate punctele de vedere. Nu are rost sa fim doar moralizatori. Ei au nevoie de persoane de incredere, gata sa-i asculte si sa-i ajute cand au nevoie. Adolescentii au nevoie de parintii lor, mai mult decat orice! Trebuie sa nu uitam ca daca aceasta comunicare cu adolescentii este chiar inexistenta, situatia poate deveni destul de grava si o vom putea depasi doar daca vom urma unele terapii pentru familii. De aceea este bine sa avem grija de noi, copii nostri, si relatia care trebuie sa existe intre ambele parti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

3 × 3 =