Incurajaza-ti copilul sa faca sport

sportDaca iti doresti un copil sanatos, atunci este nevoie ca acesta sa faca sport. Mai mult decat atat, pe langa sanatatea atat de necesara, copilul care va face sport va fi un copil mult mai responsabil. NU toti trebuie sa faca sport de performanta, insa chiar si cei care doresc acest lucru, trebuie incurajati de catre parinti?

De ce? Pentru ca este sansa ta ca un copil sa se maturizeze, sa se formeze. Cei care fac sport vor fi intotdeuna copii maturi, gata sa se descurce singuri aproape in orice situatie, gata sa respecte un program sau niste reguli, lucruri foarte importante pentru viata. Oamenii au de multe ori probleme in a accepta nereusitele, dar un copil care face sport va stii din timp sa isi asume atat esecurile, cat si reusitele. Este adevarat ca mai ales cei care fac sport de performanta, petrec probabil mai mult timp alaturi de antrenor, echipa, colegi, decat petrec in familie. Multi parinti tocmai din aceasta cauza refuza sa isi lase copii liberi, in acest domeniu. De multe ori, anturajul in care intra un copil nu este cel mai potrivit, iar atitudinea lui se schimba de la o zi la alta motiv care da, ne da voie sa ne ingrijoram si sa ne intrebam daca este ok sa se intample asa. Daca insa anturajul in care copilul nostru face sport este sanatos pentru el, daca nu il fac sa se comporte urat cu cei de acasa sau cu cei din jur, eforturile lui trebuie incurajate. De fapt sportul, la momentul potrivit, reprezinta tocmai trecerea de la copilarie la maturitate, la adolescenta. Vrei nu vrei, o astfel de activitate te maturizeaza! Fiecare dintre noi avem momente in viata care ne schimba si ne transforma in oameni maturi, dar acestea sunt necesare in viata fiecarui om. Un copil care face sport invata sa isi depaseasca limitele fizice, invata sa isi depaseasca teama sau frica de anumite lucruri, il ajuta sa isi castige increderea in sine, ba chiar ii deschid usi spre o noua etapa din viata. Un copil care face sport cu siguranta se simte mai valoros si mai important decat un copil care nu face nimic. Noi, ca parinti, trebuie sa fim mandri daca avem copii constienti, constiinciosi, care isi iau treaba in serios, care sunt in stare sa ia deciziile din viata lor in propriile maini.
Stiu ca mai ales pentru mame este destul de dificil sa isi vada copilul atat de hotarat, sa il vada ca nu mai are nevoie de ajutorul ei in fiecare clipa. Dar ganditi-va ca aveti un copil cu personalitate, un caracter deosebit, un copil care incet incet nu va mai fi copil, ci om matur, persoana care va trebui sa ia decizii mari si grele. Daca ne mic va fi obisnuit cu acest lucru, nju va trebui sa va faceti atatea griji pentru viata lui, veti stii ca este un om adevarat, care stie ce face!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

five × 4 =