Invata-ti copiii sa spuna “ Imi pare rau”

Copiii au nevoie sa invete sa spuna ca le pare rau. Aceasta este o abilitate importanta pentru viata. Stiind cum si cand sa isi ceara scuze, copiii se vor obisnui cu noi, parintii lor precum si cu prietenii, profesorii sau cunostinte. Este important ca ei sa invete acest lucru. In orice caz nu ar trebui sa fortam copiii sa spuna “imi pare rau” daca nu le pare rau. Daca o facem, aceasta poate provoca copiii sa fie nesinceri si sa minta.

[ad]

1. Arata-i copilulului beneficiile parerii de rau: Daca vezi ca, copilului ii pare sincer rau, ca are remuscari, in loc sa folositi corectia, incercati sa folositi cuvinte pozitive spunandu-i ce poate face: “sunt convins ca nu ai vrut sa il ranesti pe fratele tau. Ai vazut ce suparat este si ce tare plange. Este important sa spui “imi pare rau” atunci cand ranesti pe cineva. Prin acest lucru ii arati ca iti pasa de el. Poate vrei sa faci asta chiar acum.”

A forta copiii sa spuna ca le pare rau chiar si atunci cand ei au intr-adevar remuscari, va face sa pareti in ochii copilului ca luptati pentru putere. De multe ori cand spunem:  “Spune-i surorii tale ca iti pare rau!” copiii vor refuza sa coopereze. Ei au nevoie de o modalitate de a iesi din stramtorare. Copiii vor rade, se vor infuria sau vor spune: “merita asta pentru ca ea m-a batut prima”, “o urasc si niciodata nu o sa-mi cer iertare”. Apoi incepe lupta. Pentru a evita aceasta noi ca si parinti trebuie sa fim la fel de blanzi si cu infaptuitorul ca si cu victima.

2. Actiunile vorbesc mai tare decat cuvintele. Copiii pot spune ca le pare rau dar aceasta trebuie sa continue cu o actiuni din care sa reiasa ca intr-adevar au remuscari. Parintele poate sa spuna: “Faptul ca i-ai spus fratelui tau ca iti pare rau este un pas important. Ar mai fi si altceva de facut ca sa ii arati cat de rau iti pare?” Copiii mai mici vor avea nevoie de putin ajutor in a-si arata parerea de rau, asa ca le putem oferi cateva variante:

“L-ai tras de par de Adi, il poti face sa se simta mai bine daca il ajuti sa se pieptene, uite iti arat eu cum”

“Poti sa ii cumperi alta minge lui Andy, in locul celei pe care i-ai spart-o, din alocatia ta sau poti sa i-o dai pe a ta in schimb”

3. Plan pentru viitor: Atunci cand copiii fac greseli este oportunitatea perfecta ca sa-i invatam bunele maniere. Putem sa-i invatam ca se pot stapani si ca pot reactiona intr-o maniera placuta in situatii dificile. Dupa ce i-am ajutat sa se impace putem spune: “data viitoare cand sora ta iti spune ca pictura care ai facut-o e prosteasca, poti sa faci altceva in loc sa o imbrancesti? Crezi ca ai putea sa gasesti cateva cuvinte prin care sa ii spui: “nu-mi place cand cineva rade de mine?”

Atunci cand parintii, cu blandete isi conduc copiii spre un comportament placut, le ofera acestora oportunitatea de a invata din greselile lor.

4. Regula model: adevarata cheie pentru a invata copiii sa spuna ca le pare rau si sa o faca cu adevarat este atunci cand invata din actiunile parintilor lui.

Copiii au nevoie sa-si vada parintii parandu-le rau de anumite greseli pe care si ei le fac. Atunci cand parintii stiu sa spun “imi pare rau” in situatiile in care si ei gresesc, acest lucru este o lectie importanta pentru copil.

Parintii pot avea un impact mare asupra comportamentului copiilor atunci cand ei insisi sunt un exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 × four =